«Στην κάλπη αναμετρήθηκε το "ναι" με το "όχι", δεν αναμετρήθηκε το "ναι" με το "όχι" και την αποχή», δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.
«Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι συντριπτικό υπέρ του "ναι"», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Βεβαίως το ζήτημα της αποχής είναι ένα υπαρκτό ζήτημα πολιτικά, το οποίο δημιουργεί μία διαφορετική διάσταση και εικόνα σε αυτό το θέμα. Μου κάνει εντύπωση, όμως, ότι αυτοί οι οποίοι είναι με το "όχι" και στην Ελλάδα και πιθανόν στη γειτονική χώρα, για να μη δουν το αποτέλεσμα στην κάλπη προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το ζήτημα της αποχής».
Εξέφρασε δε την άποψη πως στην Ελλάδα «πρέπει εμείς να παρακολουθούμε τι γίνεται στη γειτονική χώρα με μία απόσταση και μία αυτονομία και δεν πρέπει πολλές φορές να βάζουμε τα ελληνικά γυαλιά για να καταλάβουμε τι γίνεται στο πολιτικό σύστημα της ΠΓΔΜ ή την ευρωπαϊκή αντίληψη για το πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα της γείτονος».
Σε ό,τι αφορά την ουσία των εξελίξεων μετά το δημοψήφισμα ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε πως «δεν παράγει αποτελέσματα, έχει τη σημασία του ως αποτέλεσμα, αλλά προχωρά η διαδικασία στο κοινοβούλιο των γειτόνων». «Το πώς θα αποφασίσουν οι γείτονες την αλλαγή, την κύρωση της συμφωνίας, ποια εσωτερική διαδικασία θα έχουν βεβαίως μας αφορά, αλλά δεν είναι ένα ζήτημα δικό μας, είναι δικό τους. Όταν αυτοί αποφασίσουν ότι θέλουν και με βάση αυτά που έχουν συμφωνηθεί να προχωρήσουμε με τον συγκεκριμένο οδικό χάρτη της συμφωνίας των Πρεσπών θα προχωρήσουμε, δεν θα μπαίνουμε εμείς στο ένα ή στο άλλο ή στο τρίτο ζήτημα να κοιτάμε τι κάνει ο ένας, τι κάνει ο άλλος και πώς αποφασίζουν. Χρειάζεται μία μεγαλύτερη απόσταση, χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε το αποτέλεσμα», εξήγησε.
Ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε ότι εκεί όπου διαμορφώνεται μία πολιτική πόλωση και ένας ακραίος εθνικισμός ο οποίος ισοπεδώνει τα πάντα, «αυτός πρέπει να είναι ο εχθρός μας, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων».
«Πρέπει εμείς να είμαστε σύμμαχοι με την ιδέα της ειρήνης, της συνανάπτυξης, της συνύπαρξης, της φιλίας. Δείτε τι γίνεται μεταξύ της Σερβίας και Αλβανίας στο Κοσσυφοπέδιο, δεν είναι εύκολη γειτονιά τα Βαλκάνια, είναι πάρα πολύ δύσκολη και πρέπει να τη σταθεροποιήσουμε και να την αλλάξουμε από γειτονιά μιζέριας και δυσκολιών και εθνικισμών σε γωνιά ευημερίας» τόνισε.