Ρώσος πρέσβης: Πολύ επιτυχημένη χρονιά στη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ρώσος πρέσβης: Πολύ επιτυχημένη χρονιά στη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας

featured image

Πολύ επιτυχημένες χαρακτήρισε τις πρόσφατες ελληνορωσικές συναντήσεις κορυφής στη Μόσχα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, εκφράζοντας την ικανοποίηση της χώρας του για τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τη ρωσική ηγεσία, αλλά και εν γένει για την ελληνορωσική συνεργασία. Παράλληλα, ο κ. Μάσλοφ έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερος σημαντικός εταίρος για τη Μόσχα και πως οι διμερείς σχέσεις διαχρονικά ακολουθούν την ανιούσα πορεία.

Σε ενημέρωση που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο κ. Μάσλοφ ξετύλιξε το συνολικό πλέγμα των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την πραγματοποίηση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, και σκιαγράφησε τις θέσεις της Ρωσίας σε μείζονος σημασίας εθνικά θέματα της χώρας μας, όπως το Κυπριακό και η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και σε τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Εισαγωγικά ο Ρώσος πρέσβης αναφέρθηκε στο σημερινό επίπεδο των διμερών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα χρονιά επιτυχημένη χρονιά όσον αφορά την ελληνορωσική συνεργασία. «Έχουμε πολύ εντατικό πολιτικό διάλογο τα τελευταία τρία χρόνια» παρατήρησε, αναφέροντας για παράδειγμα τις πέντε συναντήσεις και τις επτά τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, αποτιμώντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και τις επαφές του με την ηγεσία της Ρωσίας, δήλωσε: «Ήμουν παρών σε όλες τις συναντήσεις και δεν μπορώ παρά να επιβεβαιώσω το κλίμα φιλίας και συνεννόησης στο οποίο διεξήχθησαν». Μάλιστα, επισήμανε πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι η καλύτερη διαπίστωση της επαναφοράς των ελληνορωσικών σχέσεων στην ομαλή ανοδική πορεία και προσέθεσε: «Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά επειδή η έστω και σύντομη ψύχρανση πήγαινε κόντρα στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών μας».

Παράλληλα, μιλώντας για τη σημασία που έχει για τη χώρα του η Ελλάδα, ανέφερε πως είναι ιδιαίτερος εταίρος της Ρωσίας, με τον οποίο επιδιώκει έναν εταιρικό διάλογο με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και του συνυπολογισμού των συμφερόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως από τη φετινή επετειακή χρονιά των 190 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, περνάμε το 2019 στο κοινό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και στις δύο χώρες. Επίσης, ως περαιτέρω ενδεικτικό του καλού κλίματος των διμερών σχέσεων, προανήγγειλε πως το 2019 η Ρωσία θα εγκαινιάσει δύο νέα επίτιμα προξενεία στην Ελλάδα, στο Ναύπλιο και στην Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας πως θα συμβάλλουν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στο διαπεριφερειακό επίπεδο, στις τουριστικές και ανθρωπιστικές συναλλαγές.

Συμπυκνώνοντας το μήνυμά του για το μέλλον των ελληνορωσικό σχέσεων, ανέφερε πως «κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία». Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα διάφορα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως τις τριμερείς συνεργασίες, ο κ. Μάσλοφ είπε πως αν συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθεροποίηση της περιοχές είναι θετικές.

Εστιάζοντας στην πρόσφατη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 6 Δεκεμβρίου με συμπροέδρους τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Εβγκένι Ντίντριχ, ανέφερε πως ξαναβρέθηκε ο κανονικός βηματισμός για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία. Τόνισε εξάλλου πως οι συναντήσεις τους θα συνεχιστούν και το 2019, κάνοντας γνωστό πως οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Ντίντριχ αποφάσισαν την πραγματοποίηση της επόμενης, 12ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας την Άνοιξη στη χώρα μας, ακολουθώντας την ενδιάμεση συνάντηση των δύο συμπροέδρων στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στη Μόσχα, έκανε ειδική αναφορά στους τομείς των μεταφορών, των τελωνείων, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της καταπολέμησης του εγκλήματος και γνωστοποίησε πως ακόμα περισσότερες συμφωνίες βρίσκονται στο προχωρημένο στάδιο των συνεννοήσεων και θα οριστικοποιηθούν σύντομα.

Επίσης, είπε πως στη Μόσχα έγιναν εκτενείς συζητήσεις για τις νέες ευκαιρίες για την οικονομική συνεργασία.

Σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε πως έχει πρόκληση να επισκεφτεί τη χώρα μας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ