Ο Μητσοτάκης ζητά την αποπομπή του κόμματος του Ορμπάν από το ΕΛΚ - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ο Μητσοτάκης ζητά την αποπομπή του κόμματος του Ορμπάν από το ΕΛΚ

featured image

Με επιστολή που απέστειλε χθες βράδυ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητεί να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή του Fidesz του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν, στις τάξεις του ΕΛΚ.

Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως «ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», κατηγορώντας τον κ. Ορμπαν ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε. στις μεθοριακές χώρες» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών Αρχών, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Όρμπαν.

«Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει, δε, πως «όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ένα κόμμα, το οποίο ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε». Και με αυτά τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ούγγρους φίλους μας ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή».

Καλούνται να λάβουν απόφαση για το Fidesz στο ΕΛΚ

Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας θα βρεθεί αντιμέτωπο εντός του μήνα με μια ψηφοφορία για την αποπομπή του από τις τάξεις του ΕΛΚ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Γερμανικό Πρακτορείο, χθες Δευτέρα.

Τουλάχιστον 12 κόμματα του ΕΛΚ από εννέα κράτη-μέλη απηύθυναν επιστολές στην ηγεσία του, αξιώνοντας να διεξαχθεί ψηφοφορία, διευκρίνισε η ίδια. Με βάση τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξήγησε, χρειαζόταν να ζητήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία επτά κόμματα από πέντε χώρες για να κινηθεί.

Το ΕΛΚ, η παράταξη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, κομμάτων όπως η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις να αποπέμψει το Φίντες του Όρμπαν, καθώς εκείνος κλιμάκωσε το τελευταίο διάστημα τη βεντέτα του με κορυφαία στελέχη της Ε.Ε., ιδίως τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ηγετική ομάδα του ΕΛΚ πρόκειται να συνεδριάσει την 20ή Μαρτίου. Μια ακόμη πηγή προσκείμενη σε αυτή την πολιτική ομάδα και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι είναι «αποφασισμένη να ληφθεί απόφαση» εκείνη την ημέρα.

Ωστόσο, ενδέχεται να αποφασίσει απλά να αναστείλει τη συμμετοχή του Fidesz και να ορίσει σειρά προϋποθέσεων, προκειμένου το κόμμα του Όρμπαν να επανενταχθεί, αντί να το αποπέμψει. Στην περίπτωση που το ΕΛΚ αποφασίσει να διώξει το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού, θα δει τις έδρες του να μειώνονται στο ΕΚ, όπου είναι πάντως κυρίαρχη παράταξη.

Επί σχεδόν δύο εβδομάδες, αφίσες με τα πρόσωπα του Γιούνκερ και του γεννημένου στην Ουγγαρία δισεκατομμυριούχου Αμερικανού επενδυτή, Τζορτζ Σόρος, βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ουγγαρία. Οι λεζάντες αφήνουν να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες προωθούν την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη. Η Κομισιόν απέρριψε τον ισχυρισμό και στηλίτευσε αυτή την εκστρατεία.

Το Σάββατο (02/03), ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η καμπάνια αυτή θα τερματιστεί τη 15η Μαρτίου, αλλά σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την επομένη, ο Όρμπαν ανήγγειλε ότι θα αρχίσει νέα εκστρατεία, με άλλον στόχο: τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Fidesz προβληματίζει πάντως τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Γερμανό πολιτικό, που αναμένεται να αναδειχθεί επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν η πολιτική ομάδα αυτή επικρατήσει όπως προβλέπουν πολλοί στις ευρωεκλογές. Ο ίδιος τόνισε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, την προηγούμενη Παρασκευή, πως η αποπομπή αυτή είναι απλά «μία από τις επιλογές πάνω στο τραπέζι».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ