«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάνει καιροσκοπικές ή συγκυριακές προτάσεις, αλλά προτάσεις που βλέπουν το μέλλον της χώρας».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη λήψη απόφασης επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });«Απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπρόταση της ΝΔ αποσκοπούσε σε πολλά πράγματα στην επικαιρότητα και όχι στην απόκτηση μιας συνταγματικής, θεσμικής εγγύησης της κοινωνικής και ιστορικής πορείας της χώρας», επισήμανε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Παρασκευόπουλος επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. «Η άποψη αυτή είναι ειλικρινής και αναγκαστική θεσμικά και οφείλει η επόμενη Βουλή να τη σεβαστεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Στις προσεχείς εκλογές θα ληφθούν υπόψη τα επιχειρήματα των δύο κομμάτων από τον ελληνικό λαό, που θα ψηφίσει αν θέλει μια συνταγματική μεταρρύθμιση προοδευτική, στην κατεύθυνση αναβάθμισης και ενίσχυσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δεν θα ταχθεί υπέρ της επιλογής μιας κυβέρνησης που εισηγείται λευκή συνταγματική επιταγή και κάνει ότι θέλει αιφνιδιάζοντας και χωρίς να δικαιολογεί την ψήφο της».
Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε ναυαρχίδα των προτάσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας το άρθρο 86, που αφορά την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων της χώρας. «Είχαμε σε αυτή τη διάταξη ευρύτατη πλειοψηφία. Δεν σημαίνει, όμως, ότι όλοι το επιθυμούν για τον ίδιο λόγο. Είναι γνωστό ότι υπάρχει και η ακροδεξιά αντίληψη ότι όλοι διεφθαρμένοι είναι. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86 δεσμεύει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρόταση που θα βελτιώσει τη λογοδοσία, τον ποινικό έλεγχο και την ευθύνη των πολιτικών στο Κοινοβούλιο. Η προώθηση της δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και όχι να κερδίσει τις εκλογές. Το άρθρο 86 είναι κεντρικό ζήτημα για τη λειτουργίας της Δημοκρατίας διότι εισάγει την ποινική λογοδοσία των αρχόντων».
Ακόμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης διαχώρισε την «προσεκτική στάση που κράτησαν στελέχη της ΝΔ που είχαν θεσμικό ρόλο», όπως είπε, με τη στάση του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, που δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει το κόμμα του είναι τα άρθρα 16 και 24.
«Αυτή δεν είναι στάση συζήτησης κατ" άρθρων για τη ψήφιση ενός νέου Συντάγματος. Όλοι πρέπει να δουν ότι οι ρυθμίσεις είναι καθοριστικές για τις τύχες του λαού. Αυτή η διαφορά στάσης υπήρχε, ήταν φανερή», σημείωσε.
«Η ουσία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, διορθώνουν, βελτιώνουν και προωθούν ένα Σύνταγμα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που θα εκφράζει τις σημερινές θεσμικές ανάγκες, σε ό,τι αφορά το πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι προσεκτικές και σταθμισμένες», είπε και έφερε ως παράδειγμα την πρόταση για το άρθρο 3 λέγοντας: «Δεν είναι ριζοσπαστική, αλλά δείχνει ότι σε καμία περίπτωση η επικρατούσα θρησκεία δεν μπορεί να οδηγήσει τις άλλες θρησκείες σε υποβάθμιση».
Και ο κ. Παρασκευόπουλος συνέχισε: «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στάση ειλικρίνειας και ευθύνης για την καλή λειτουργία του πολιτεύματος, την αναβάθμιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δεν αφορά σε καμία περίπτωση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την τύχη των εκλογών και την κατάκτηση της κυβερνητικής θέσης.
Η μόνο πρότασή μας για τις εκλογές είναι για την εισαγωγή της απλής αναλογικής στο Σύνταγμα που είναι μια διαχρονική επιλογή της Αριστεράς».
Αιτιολογώντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη ψηφοφορία επί της πρότασης της ΝΔ για τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι το κόμμα του τέθηκε σε ένα βαρύ δίλημμα. «Θα έπρεπε να διαλέξουμε για μια Βουλή που θα πηγαίνει εκλογές με 151 βουλευτές και σε μια εύκολη προσφυγή όπου ο λαός άμεσα θα επιλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τα δύο έχουν προβλήματα. Η πρώτη οδηγεί σε μονοκομματικό Πρόεδρο και η εκλογή του από το λαό δημιουργεί ένα πόλο διαρχίας και ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενδιάμεση, να γίνονται 7 στην ουσία κοινοβουλευτικές εκλογές, που στην ουσία να είναι δύσκολη η προσφυγή στην άμεση εκλογή του, ώστε να ασκηθεί κοινωνική πίεση».
Ο κ. Παρασκεύοπουλος υπεραμύνθηκε και της στάσης του κόμματός του, που απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 16 και τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τίμια σε σχέση με το άρθρο 16 να μην αλλάξει, και απηχεί και την καταξιωμένη πορεία των ελληνικών πανεπιστημίων και τη βούληση της πλειονότητας του ελληνικού λαού. Εξάλλου, με βάση το ισχύον Σύνταγμα, επιτρέπεται η ίδρυση πανεπιστήμιων από ιδιώτες αρκεί η λειτουργία τους να είναι υπό την εποπτεία κανόνων. Η αντιδικία μας με τη ΝΔ είναι αν θα έχουμε πανεπιστήμια κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ζήτησε η εισηγήτριά της, που αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ διότι κερδοσκοπία και γνώση δεν μπορεί να συνυπάρχουν», υπογράμμισε.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ