Την κοινωνική διάσταση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» και κυρίως τα θέματα που έχουν σχέση με τη σύνδεση του τραπεζικού συστήματος και των αναπτυξιακών πολιτικών και προοπτικών της χώρας, ανέδειξε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
«Πρέπει να δούμε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, πρέπει να το θεραπεύσουμε. Κάνουμε μια προσπάθεια με επιτυχία, να αντιμετωπίσουμε ένα μέρος των κόκκινων δανείων, αυτά που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία» ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης και τόνισε πως η κυβέρνηση βρήκε τη χρυσή τομή, «η οποία και τη λαϊκή κατοικία σώνει και τις τράπεζες τις χρηματοδοτεί, ούτως ώστε να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια».
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «Νομίζω ότι πολύ γρήγορα, την εβδομάδα που έρχεται θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα αντικαταστήσει το άρθρο 9 του νόμου «Κατσέλη-Σταθάκη» και συμπλήρωσε πως θα είναι μια σοβαρή επιτυχία. «Η πρόταση που έχουμε επεξεργαστεί μαζί με τις τράπεζες, σε πλήρη και σε σοβαρή αντιμετώπιση, είναι μια πρόταση που έχει το εξής χαρακτηριστικό: βοηθά τη λαϊκή κατοικία να μην τη χάσει ο δανειολήπτης και ταυτόχρονα βοηθά και τις τράπεζες με έσοδα τα οποία θα προέρχονται από τη δόση του δανειολήπτη μαζί με την πριμοδότηση που δίνει το κράτος, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, στη δόση των δανειοληπτών» ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης.
Αναφερόμενος στα κριτήρια, είπε πως είναι 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία της κατοικίας και το υπόλοιπο του δανείου 130.000 ευρώ. Περαιτέρω επισήμανε πως και οι Θεσμοί είναι σε αυτή τη λογική, «καταλαβαίνουν ή θα καταλάβουν ότι πραγματικά είναι μια λύση που βοηθά και τις τράπεζες και να σωθεί η λαϊκή κατοικία».
Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, είπε πως έχει πρωταρχικό ρόλο να παίξει, όχι μόνο στο να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά να συμμετάσχει ενεργά και στον σχεδιασμό και στη χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ