Η άνοιξη ήρθε, αλλά ο κίνδυνος της μηνιγγίτιδας παραμένει - Kamarini.com

Breaking

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Η άνοιξη ήρθε, αλλά ο κίνδυνος της μηνιγγίτιδας παραμένει

featured image

Μπορεί να βρισκόμαστε πλέον στην άνοιξη, με τον χειμώνα να αποτελεί παρελθόν, όπως φαίνεται να συμβαίνει και με τις κρύες ημέρες, στις οποίες η βακτηριακή μηνιγγίτιδα καταγράφει υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, ωστόσο η απειλή της νόσου παραμένει.

Άλλωστε, η εμφάνιση της μηνιγγίτιδας είναι εξίσου συχνή και την άνοιξη, όπως τον χειμώνα. Η νόσος είναι επικίνδυνη και που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός παιδιού που θα προσβληθεί από αυτήν, καθώς -αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως- μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094592273-0"); });

Προβληματισμό προκαλεί η αυξημένη κινητικότητα της νόσου και στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι πως τον προηγούμενο Δεκέμβριο καταγράφηκαν τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε μικρά παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο των εορτών και στο πέρασμα από το προηγούμενο έτος σε αυτό που διανύουμε, σε Αθήνα, βόρεια και νησιωτική Ελλάδα τέσσερις οικογένειες έζησαν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας, όταν νόσησαν τα παιδιά τους. Μάλιστα, χρειάστηκε η άμεση και συντονισμένη επέμβαση των γιατρών, προκειμένου να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους.

Τα παιδιά, στις περισσότερες περιπτώσεις βρέφη και νήπια, χρειάστηκε να νοσηλευτούν αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία της χώρας, έχοντας πλέον -ευτυχώς- διαφύγει τον κίνδυνο. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να αποτυπωθεί στις συνειδήσεις των γονιών, είναι ότι η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις.

Μια ύπουλη νόσος που «ξεγελάει» ως γρίπη

Ο επικρατέστερος τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β.  Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, δημιουργώντας τη λάθος εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα, το οποίο και θα περάσει γρήγορα». Ωστόσο, μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Επομένως, η παραμονή σε κλειστούς χώρους αυξάνει ιδιαιτέρως τις πιθανότητες μετάδοσής της. Και μπορεί ο καιρός να γίνεται καλύτερος, οπότε ο κόσμος να αυξάνει τις εξόδους προς πιο ανοικτούς χώρους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Μόνη και πιο αποτελεσματική λύση ο εμβολιασμός

Ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του, μέσω καθημερινών συνηθειών. Συνεπώς, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα τη μόνη αποτελεσματική λύση.

Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη νόσο, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε οικογένεια, αφού πρώτα επισκεφθεί και συμβουλευτεί τον παιδίατρό της.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας. Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι δεν προστατεύει τα παιδιά από τη νόσο τύπου Β, που καταλαμβάνει την κυρίαρχη θέση των περιστατικών στην Ελλάδα. Και δεδομένης την σοβαρότητα της νόσου, η πρόληψη φαντάζει ως επιτακτική ανάγκη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ