Λίγες ημέρες μετά την προσγείωση αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα στην Αθήνα και τους ισχυρισμούς βουλευτή της αντιπολίτευσης για εξαγωγή χρυσού από το καθεστώς Μαδούρο, στο θέμα επανέρχονται οι Times με δημοσίευμά τους για τις «μυστηριώδεις» πτήσεις.
Με τίτλο «Ο Μαδούρο βγάζει χρυσό από τη Βενεζουέλα για να κρατήσει το καθεστώς στη ζωή», η εφημερίδα κάνει λόγο για «μυστηριώδεις πτήσεις» από το Καράκας, το τελευταίο διάστημα, που έχουν προκαλέσει την υποψία ότι το καθεστώς Μαδούρο μεταφέρει τόνους χρυσού εκτός Βενεζουέλας και τον πουλά σε εμπόρους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });Την 1η Μαρτίου, ένα Boeing 777, της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Nordwind, χωρίς επιβάτες, καταγράφηκε να πετά από το Καράκας στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα Καμπάλα. Έκανε εκεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ολιγόωρη στάση, πριν συνεχίσει για τη Ζανζιβάρη και επιστρέψει στο Καράκας.
Το ίδιο αεροπλάνο εμφανίστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας στα τέλη Ιανουαρίου, όπου φάνηκε να προετοιμάζεται για να πετάξει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με φορτίο 20 τόνους χρυσό, αξίας μεγαλύτερης των 750 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι δηλώσεις βουλευτή της αντιπολίτευσης για μεταφορά χρυσούΣτο θέμα της εξαγωγής χρυσού από τη Βενεζουέλα είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χοσέ Γκέρα, καταγγέλλοντας ότι το καθεστώς Μαδούρο βγάζει συνεχώς χρυσό κρυφά από τη χώρα. Σχετικά με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Αθήνα, είχε τονίσει πως δεν θα προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση χωρίς λόγο.
«Κάτι σχεδιάζουν, για μένα έχει να κάνει με τον χρυσό, με βεβαιότητα» είχε πει, επισημαίνοντας πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι εύκολο να προσγειωθούν κυβερνητικά αεροσκάφη, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο. Είχε δε κατηγορήσει την Αθήνα ότι ευθυγραμμίζεται με το καθεστώς στο Καράκας. «Είναι πολύ κακό η Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, να στηρίζει μια δικτατορία» είχε πει.
Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο Reuters, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Άνχελ Ντανιέλ Αλβαράδο Ρανγκέλ είχε υποστηρίξει ότι ο χρυσός απομακρύνθηκε από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας μέσα σε κυβερνητικά οχήματα, μεταξύ της Τετάρτης και της Παρασκευής της προηγούμενης εβδομάδας, με στόχο να πωληθεί στο εξωτερικό παράνομα, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερα στοιχεία για το πού μπορεί να μεταφέρθηκε ή ποιος θα τον αγόραζε. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Καλίστο Ορτέγα, βρισκόταν στο εξωτερικό.
Το χρονικό της πτήσης που προκάλεσε αναστάτωσηΌλα άρχισαν με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ αναφορικά με την προσγείωση αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επρόκειτο για το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με τα διακριτικά YV2486, το οποίο απογειώθηκε από τον προεδρικό διάδρομο στο αεροδρόμιο Μαικετία του Καράκας με αρχικό προορισμό το νησί «Μαργαρίτα» της Καραϊβικής. Ήταν ένα Falcon της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, το οποίο χαρακτηρίζεται κυβερνητικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, σε αυτό επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος έκανε μια συνάντηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 14:06 το μεσημέρι. Αρχικά ζήτησε μία ώρα για ανεφοδιασμό αλλά τελικά παρέμεινε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για περίπου 4 ώρες, και απογειώθηκε στις 18:00 το απόγευμα.
Το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας φέρεται να ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται για επίσημη κυβερνητική πτήση.
Πολιτική αντιπαράθεσηΤο θέμα προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη να καλεί το Μαξίμου να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
«-Γιατί έδωσε άδεια προσγείωσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλα όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν;
-Γνωρίζει το Μαξίμου τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ότι το καθεστώς Μαδούρο με το συγκεκριμένο αεροσκάφος βγάζει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων;
- Επέβαινε στο αεροσκάφος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλα;», τόνισε η κα Σπυράκη και πρόσθεσε: «Αντί non paper και ανώνυμων πηγών, περιμένουμε από το Μαξίμου να απαντήσει επίσημα σε αυτά τα ερωτήματα. Το βασικό ερώτημα, όμως, παραμένει: ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις των κ. Τσίπρα και Παππά με το καθεστώς της Βενεζουέλα;».
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς.
Εξηγήσεις ζήτησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Το είδαμε κι αυτό; Ήλθε υπουργός Εξωτερικών άλλης χώρας στην Ελλάδα και το μάθαμε από το ρεπορτάζ; Έκανε συναντήσεις και δεν ξέρουμε με ποιον; Είναι το ανωτέρω πρόσωπο, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας; Γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά ευθέως, αλλά προτιμά τις υπεκφυγές και τα επιχειρήματα της πεντάρας; Ως κόμμα της αντιπολίτευσης θέτουμε ερωτήματα και αναμένουμε απαντήσεις», αναφέρει στη δήλωσή του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Απαντώντας πάντως στη Νέα Δημοκρατία, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν: «Τα λαγωνικά του ΣΚΑΪ μάς ανακάλυψαν ξανά. Από την προσγείωση ενός αεροσκάφους, το οποίο ερχόταν από την Ασία, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με σκοπό τον ανεφοδιασμό, ο ΣΚΑΙ κατασκεύασε μια θεωρία συνωμοσίας, την οποία θα ζήλευε ακόμη και ο Άρτεμης Σώρρας».
«Η ΝΔ προφανώς έσπευσε να την υιοθετήσει, όπως προφανώς αναμέναμε. Το ερώτημα είναι εάν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει κανείς με την κατάντια ενός πάλαι ποτέ σοβαρού κόμματος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η απάντηση της Υπηρεσίας Πολιτικής ΑεροπορίαςΓια συνήθη πτήση που διακινήθηκε εντός του ελληνικού εναερίου χώρου σύμφωνα με κατατεθειμένο και εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης έκανε λόγο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Στην ανακοίνωσή της τονίζει πως το αεροπλάνο σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 07:30 (ώρα Ελλάδας) και διαδρομή μέσω του εναερίου χώρου των Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου, με προορισμό την Ελλάδα και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Alpha αναφέρουν ότι το αεροσκάφος είχε μεταβεί από τη Βενεζουέλα στη Γενεύη στις 25 και 26 Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Άμπου Ντάμπι, με ενδιάμεσο σταθμό την Πορτογαλία.
Το αεροσκάφος είχε πραγματική ώρα άφιξης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13:59 (ώρα Ελλάδας) για ανεφοδιασμό καυσίμων. Η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Jorge Arreaza. Η αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου φιλοξένησε τον υπουργό της Βενεζουέλας όπως προβλέπεται από την εθιμοτυπία, μέχρι την ώρα ολοκλήρωσης του ανεφοδιασμού.
Η Υπηρεσία σημειώνει ότι πλην των επιτετραμμένων, στην αίθουσα VIP δεν υπήρχαν άλλες επισκέψεις στον χρόνο παραμονής του ξένου αξιωματούχου.
Το αεροσκάφος αναχώρησε στις 17:47 (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό το Διεθνές αεροδρόμιο στο Πράσινο Ακρωτήρι. Η αναχώρηση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με νέο επίσημο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης και αναγραφόμενη ώρα απογείωσης 17:30 τοπική. Το αεροσκάφος σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης θα κατευθυνόταν στον τελικό του προορισμό μέσω των εναερίων χώρων της Ιταλίας, Τυνησίας, Αλγερίας, Μαρόκου και Καναρίων Νήσων.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ