Ο Αντετοκούνμπο μιλά για τις νιγηριανές ρίζες του κι ελπίζει τα παιδιά του να γυρίσουν στην Ελλάδα - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ο Αντετοκούνμπο μιλά για τις νιγηριανές ρίζες του κι ελπίζει τα παιδιά του να γυρίσουν στην Ελλάδα

featured image

Για τις ρίζες της οικογένειάς του στη Νιγηρία αλλά και τα δικά του χρόνια στην Ελλάδα μίλησε ο Greek Freak Γιάννης Αντετοκούνμπο σε συνέντευξή του στο «The Undefeated».

«Προφανώς πολλοί δεν γνωρίζουν από πού είμαι. Πολλοί νομίζουν πως η μαμά μου ή ο μπαμπάς μου είναι από την Ελλάδα, αλλά δεν είναι. Και οι δύο γονείς μου είναι μαύροι, και οι δύο είναι Νιγηριανοί» λέει.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094805172-0"); });

Για την ιστορία, ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο μετακόμισαν από το Λάγος στην Ελλάδα το 1991, ψάχνοντας δουλειά. Άφησαν πίσω στη Νιγηρία τον μεγαλύτερο γιο τους Φράνσις, για να τον μεγαλώσουν οι παππούδες του. Απέκτησαν άλλους τέσσερις γιους, όλους στην Ελλάδα. Ο Γιάννης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1994.

Μεγάλωσε με ελληνική κουλτούρα, έμαθε τη γλώσσα, πήγε σχολείο και άρχισε σε ηλικία 7 ετών να παίζει μπάσκετ. Αλλά όταν ήταν στο σπίτι με την οικογένειά του, μάθαινε να ζει με τον νιγηριανό τρόπο.

«Μεγάλωσα σε νιγηριανό σπίτι» λέει ο ίδιος. «Προφανώς γεννήθηκα στην Ελλάδα και πήγα σχολείο στην Ελλάδα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, όταν πήγαινα σπίτι, δεν υπήρχε ελληνική κουλτούρα. Ήταν εντελώς νιγηριανή. Είχε να κάνει με την πειθαρχία, τον σεβασμό στους μεγαλύτερους, το ήθος».

Η Βερόνικα Αντετοκούνμπο μιλούσε στους γιους της τη νιγηριανή γλώσσα Igbo, μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Νιγηρίας. «Καταλαβαίνω λίγο. Μπορώ να μετρήσω, δεν είναι πως ξέρω καλά τη γλώσσα» εξηγεί ο ίδιος. «Δεν είναι πως μπορώ να πάω πίσω στη Νιγηρία και να καταλαβαίνουν τι λέω. Είναι κάπως αστείο. Και οι δύο γονείς μου είναι από τη Νιγηρία. Αλλά στη Νιγηρία υπάρχουν 250 διάλεκτοι, οπότε η μαμά μου κι ο μπαμπάς μου δεν μιλούν την ίδια γλώσσα».

Ο διάσημος Χακίμ Ολάζουον, ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες στον κόσμο, έχει επίσης μία νιγηριανή σύνδεση με τον Αντετοκούνμπο, καθώς ανήκουν και οι δύο στη φυλή Yoruba. «Είμαι σίγουρος πως οι Νιγηριανοί είναι πολύ περήφανοι γι’ αυτόν, ειδικά λόγω του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται και το πώς κυριαρχεί στο μπάσκετ» σχολίασε ο Ολάζουον. «Έχει πετύχει πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Ο Αντετοκούνμπο δεν έχει ακόμα αναζητήσει ο ίδιος τις ρίζες του αλλά έχει εκφράσει την ελπίδα να πάει στο Νιγηρία το καλοκαίρι αυτό ή το επόμενο. Είχε σκοπό να πάει πέρσι αλλά η μητέρα του του είπε να μην πάει γιατί όλοι θα έπεφταν πάνω του.

Ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, το 2017.

«Θέλω να δω από πού προέρχεται η οικογένειά μου, πού μεγάλωσε η μαμά μου, να δω την οικογένειά μου, να δω πού μεγάλωσε ο μπαμπάς μου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω τα παιδιά μου να μπορέσουν να κάνουν το ίδιο και για μένα. Προφανώς τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν στις ΗΠΑ αλλά κάποια μέρα ελπίζω να επιστρέψουν (στην Ελλάδα), να την επισκεφθούν και να δουν πού μεγάλωσα, την παιδική χαρά που έπαιζα» λέει ο Γιάννης.

Το 2015, απέκτησε και νιγηριανό διαβατήριο. «Είναι σημαντικό, είναι μέρος του ποιος είμαι. Και οι δύο γονείς μου είναι Νιγηριανοί. Ήθελαν να το αποκτήσω, κι εγώ ήθελα, κι έτσι το πήρα».

Πρόσφατα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είπε πως του αρέσει το παρατσούκλι «Greek Freak» εξηγώντας πως «είναι μέρος αυτού που είναι τώρα». Είπε όμως στο «The Undefeated» πως είναι πολλά περισσότερα από απλώς ο «Greek Freak», δηλώνοντας επίσης περήφανος Αφρικανός.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βλέπω και τους λέω πως είμαι Αφρικανός, δεν είμαι μόνο ο Greek Freak» λέει. «Δεν έχει σημασία τι μπορεί να πιστεύει ο κόσμος λόγω του ψευδώνυμού μου. Υπήρχαν πολλές φορές, όταν ήμουν στην Ελλάδα, που ο κόσμος έλεγε ‘δεν είσαι Έλληνας. Είσαι Νιγηριανός, επειδή είσαι μαύρος’. Αλλά υπήρχαν και πολλές φορές που συνέβαινε το αντίθετο, ο κόσμος έλεγε ‘δεν είσαι Αφρικανός. Είσαι Έλληνας. Είσαι ο Greek Freak’. Δεν με νοιάζουν όλα αυτά. Βαθιά μέσα μου, εγώ ξέρω ποιος είμαι και από πού έρχομαι. Μόνο αυτό έχει σημασία για μένα» καταλήγει.