ΟΑΕΔ: Επιχορηγήσεις έως 36.000 ευρώ σε όσους έκλεισαν μαγαζιά και επιχειρήσεις - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΟΑΕΔ: Επιχορηγήσεις έως 36.000 ευρώ σε όσους έκλεισαν μαγαζιά και επιχειρήσεις

featured image

«Είναι το πιο πρόσφατο πρόγραμμα που προκηρύξαμε πριν ένα μήνα και δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Θα παραμείνει ανοιχτό για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, μέχρι να εξαντληθούν οι θέσεις».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, για το πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας, για επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, έχει ανοίξει τον τελευταίο μήνα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Η κ. Καραμεσίνη, που βρέθηκε στο Ηράκλειο, συμμετέχοντας σε εκδήλωση με θέμα τις νέες πολιτικές του Οργανισμού, σε ότι αφορά τις σχέσεις με τους ανέργους και τις επιχειρήσεις, δήλωσε πως πρόκειται για γενναίες επιχορηγήσεις που κυμαίνονται από 12-36 χιλιάδες ευρώ και απευθύνονται σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν ξανά, με ταυτόχρονη, μάλιστα, ρύθμιση οφειλών, για όσους δεν το έχουν ήδη κάνει.

«Ακόμη και αν εξαντληθούν οι θέσεις, που είναι 5.000, είμαστε διατεθειμένοι να προσθέσουμε προϋπολογισμό και θέσεις ώστε να δοθεί η ευκαιρία με γενναία επιχορήγηση, οι επιχειρηματίας που κατά τη διάρκεια της κρίσης έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και αυτή την ώρα είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού και έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ανεργίας, να μπορέσουν και πάλι να ξεκινήσουν», τόνισε.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ διευκρίνισε ότι αυτή την ώρα είναι 12 προγράμματα απασχόλησης ανοιχτά, ενώ εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν το πρόγραμμα που τους ταιριάζει, εφόσον είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θέλουν να επιχορηγηθούν, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους, που είναι στα μητρώα του Οργανισμού. «Έχουμε προγράμματα για όλες τις κατηγορίες ανέργων και για τις επιχειρήσεις και του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου, ενώ περιμένουμε την έκδοση αποτελεσμάτων για το τελευταίο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης» διευκρίνισε η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, η οποία πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται πρόγραμμα επιχειρηματικότητας -έναρξης δηλαδή επιχειρήσεων- και για τους υπόλοιπους ανέργους, που δεν είχαν, όπως είπε, την ευκαιρία και την εμπειρία και θέλουν για πρώτη φορά να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. «Όσο ανακάμπτει η οικονομία υπάρχουν ευκαιρίες που προσθέτουν θέσεις εργασίας, όχι μόνο για όσους είναι άνεργοι και γίνονται αυτοαπασχολούμενοι ή επιχειρηματίες, αλλά και για τους υπόλοιπους που ως άνεργοι θα απασχοληθούν στις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν. Αυτό το πρόγραμμα θα τρέξει σύντομα» είπε η κ. Καραμεσίνη.

Επιπλέον, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ από το Ηράκλειο, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας που θα «τρέξουν» άμεσα.

«Είναι δυο προγράμματα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και ένα τρίτο πρόγραμμα για νέους οι οποίοι τελείωσαν το γυμνάσιο ή το γενικό λύκειο, με στόχο να αποκτήσουν προσόντα σε επαγγέλματα, τα οποία μπορούν να υποδεχθούν αυτούς τους ανέργους. Μιλάμε για νέους που δεν έχουν επαγγελματική εκπαίδευση ή πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά μέσα από τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης θα μπορούν να βρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας. Είναι μια σειρά από προγράμματα που θα εκδιπλωθούν, σε 2 μήνες από σήμερα και μέχρι το τέλος του χρόνου» διευκρίνισε.

Σε ότι αφορά την Κρήτη, η κ. Καραμεσίνη, τόνισε ότι με την ιδιαιτερότητα του νησιού που σχετίζεται όχι μόνο με τον τουρισμό, αλλά και τη συνάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, του κατασκευαστικού κλάδου και του εμπορίου, εμφανίζει ανεργία, κατά μέσο όρο, μικρότερη από το γενικό μέσο όρο της χώρας.

«Η ανεργία στο νησί, στο σύνολο του 2018 στο μέσο όρο έφτασε το 13% όταν αυτό το ποσοστό σε εθνικό επίπεδο είναι 19,3%. Η Κρήτη εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό, είναι μια καλή επίδοση για τα δεδομένα της χώρας, ωστόσο πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες να περιοριστεί περισσότερο» είπε η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Σε ότι αφορά πάντως, τις πολιτικές για την νέα σχέση με ανέργους και τις επιχειρήσεις, είπε, ότι είναι πολιτικές που θα προσδιορίζουν τις εξατομικευμένες ανάγκες και των ανέργων και των επιχειρήσεων. Των ανέργων για να βρουν το δρόμο τους με μια σταθερή επαγγελματική προοπτική σύμφωνα με τα προσόντα τους και τις ανάγκες τους, ενώ σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, οι πολιτικές από την πλευρά του Οργανισμού, όπως συμπλήρωσε, θα στοχεύουν στο να μπορούν οι επιχειρήσεις να έχουν υποστήριξη από εργασιακούς συμβούλους του Οργανισμού, για τις ανάγκες πρόσληψης του κατάλληλου προσωπικού από το μητρώο των ανέργων, ανεξαρτήτως αν συμμετέχουν ή όχι στα προγράμματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ