Η Ελλάδα έμαθε μέσα από μία σκληρή εμπειρία ότι το συμφέρον της είναι να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο Brexit,κάνοντας λόγο για μια «εθνικιστική προσέγγιση» και μία «σωβινιστική ρητορική» στην αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });«Ό,τι βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μίας σωβινιστικής ρητορικής που υποσχέθηκε λύση με εθνικιστική προσέγγιση και όχι με συλλογικές απαντήσεις» σημειώνει.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία ήταν ένας ριζοσπάστης αριστερός, ο οποίος αντιτασσόταν στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών για να δεχθεί τελικά τους όρους λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα.
«Οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι αυτό το μονοπάτι, το εθνικιστικό, δεν προσφέρει λύσει σε πραγματικά προβλήματα» αναφέρει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση των ευρωσκεπτικιστικών και δεξιών λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη.
Σημειώνει ακόμη ότι σήμερα η Ε.Ε. πρέπει να δώσει μάχη για να πείσει τους ψηφοφόρους για την αξία της. Αποδίδει τη δυσφορία της κοινής γνώμης και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην λιτότητα και στο γεγονός ότι το «πρόσωπο» της Ευρώπης «δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους πολίτες της».
Οι Financial Times σημειώνουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει εκλογές τον Οκτώβριο και σημειώνει πως είναι «κρίσιμο» η κάλπη να στηθεί «σε μια στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι, με την τωρινή κατάσταση».
«Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια. Υπήρχαν μέρες που αγχωνόμαστε αν πόλη επειδή δεν υπήρχε τρόπος να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις», συμπληρώνει.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ