Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου, στον υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι οι απαντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν «σαφείς, καθαρές, κρυστάλλινες και πλήρεις και στο σύνολο των ερωτήσεων οι οποίες τέθηκαν».
Είπε ότι η απάντηση στην ίδια ερώτηση που κατέθεσαν πριν από ένα μήνα οι ΑΝΕΛ είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών «το 2015, έτος προκήρυξης του διαγωνισμού, έως και σήμερα έχει αποστείλει κατόπιν σχετικών εντολών του υπουργού Εξωτερικών τα έγγραφα για τον διαγωνισμό πέραν του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, ενώ σειρά δικαστικών αποφάσεων επικυρώνει τη νομιμότητα της διενεργηθείσης διαδικασίας σε όλα τα στάδιά της».
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });Ο κ. Αμανατίδης πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με όσα έχει πληροφορηθεί «όλες οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον πάροχο, έτσι ώστε οι υπηρεσίες αυτές να μπορούν να δοθούν και να εξυπηρετούνται οι πολίτες που θέλουν να πάρουν τις βίζες. Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα να πάρει βίζα ο πολίτης πηγαίνοντας στο προξενείο με την ίδια διαδικασία και τα ίδια χρήματα».
Σημείωσε ότι στην ερώτηση των ΑΝΕΛ «αναφέρεται μόνο το πρώτο στοιχείο το ότι δεν επιτρέπεται και αποκρύπτονται τα άλλα, πράγμα στο οποίο απάντησε αναλυτικά ο υπουργός».
Είπε ότι μέχρι το 2010 «οι υπηρεσίες αυτές γίνονταν με ανάθεση. Για πρώτη φορά το νομικό πλαίσιο μπαίνει το 2014 και για πρώτη φορά γίνεται διεθνής δημόσιος διαγωνισμός. Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των εταιρειών έχουν ενστάσεις, δικαστήρια. Μόνο αφού ολοκληρώνονται και τελεσιδικούν όλες οι ενστάσεις στο ΣτΕ ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μόνο τότε υπογράφονται μετά από τρία χρόνια, από το 2015 που έγινε ο διαγωνισμός μέχρι το 2017».
«Από όσο ξέρω […] από τα έγγραφα που έχω στα χέρια μου, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε την απόφαση της Πράξης του Ζ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η μόνη φορά η οποία αποδεικνύεται και υπάρχουν νούμερα μέσα είναι σε αυτή την απόφαση. Ο υπολογισμός ίσως είναι, δεν θα μπω στον πειρασμό, αλλά θα το πω σαν σκέψη, "τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι έξι το λαδόξυδο". Ο υπουργός αναφέρθηκε. Υπάρχουν βίζες οι οποίες κρατάνε τρία και πέντε χρόνια», είπε ο κ. Αμανατίδης.
«Από την άλλη» συνέχισε στην τοποθέτησή του «τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά: για πρώτη φορά σε αυτόν τον διαγωνισμό όλα στήθηκαν από τις Επιτροπές του υπουργείου Εξωτερικών και ταυτόχρονα υπάρχουν επιτροπές παρακολούθησης για το αν προσφέρουν υπηρεσίες, όντως σωστές, οι εταιρείες αυτές και παρακολουθούν την εξέλιξη όλου του έργου», ενώ «για πρώτη φορά, μάλιστα, δίνεται το 10% των εσόδων για την προβολή του τουρισμού».
Ο κ. Αμανατίδης αναφερόμενος στην τοποθέτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά «σε σχέση με τη “μειοδοτική Συμφωνία των Πρεσπών"», είπε «τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν γιατί δεν διαφοροποιούνται από αυτό που ο κ. Μητσοτάκης έχει πει, ότι το "Μακεδονικό" χρησιμοποιήθηκε για να μην κοπούν οι συντάξεις».
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ