Το μήνυμα ότι είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα σημειώνονται θάνατοι ανεμβολίαστων άνθρωποι από ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, όπως η γρίπη ή η ιλαρά, έδωσε η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των εμβολιασμών #ΕμβολιαΖΩ3 η οποία διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τον ΙΣΘ.
Φέτος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, σημειώθηκαν στην Ελλάδα 146 θάνατοι από γρίπη και 3300 κρούσματα ιλαράς από την οποία έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα. Ο παιδίατρος και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, Νίκος Καρανταγλής ανέφερε χαρακτηριστικά περιστατικό βρέφους 10 μηνών από την επαρχία το οποίο εδώ και τρεις μήνες νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο, λόγω γρίπης Η1Ν1 την οποία "κόλλησε" από ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094592273-0"); });Ο κ. Νίτσας κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πρωτοπορήσει οργανώνοντας μια πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των εμβολίων, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας συζητά την επιβολή προστίμου σε οικογένειες που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους.
Η Γενική Γραμματέας του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου, επισήμανε ότι ο ΙΣΘ ανέλαβε δράση ελλείψει πολιτικής βούλησης υπέρ της υποχρεωτικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολιασμών. Χαρακτήρισε απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να πεθαίνουν άνθρωποι από γρίπη ή ιλαρά επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί και τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και εντελώς ακίνδυνα διότι δεν παρασκευάζονται από ζώντες οργανισμούς αλλά από πρωτεΐνες.
Η μαιευτήρας - γυναικολόγος και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, Βιολέτα Βαΐτση ανέφερε ότι στην Αμερική με εμβολιασμό κατά του ιού HPV ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μειώθηκαν κατά 50% τα νέα κρούσματα δυσπλασιών της μήτρας, ενώ στην Αυστραλία, όπου ο εμβολιασμός αυτός είναι υποχρεωτικός, έχουν εξαλειφθείτα καρκινογόνα κονδυλώματα.
Υποχωρεί το αντιεμβολιαστικό κίνημαΟπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, παρά το "αντιεμβολιαστικό κίνημα" που φάνηκε να αποκτά ορισμένους οπαδούς τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, το ελληνικό ποσοστό υπερτερεί του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κατά 85%. Το Ευρωβαρόμετρο έδειξε επίσης ότι περίπου οι μισοί από τους πολίτες της ΕΕ έχουν εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία και ότι η μεγάλη πλειονότητα (79%) συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επιστήμονες της υγείας για να βρίσκει ασφαλείς πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Η συλλογική ανοσία είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για όσους έχουν ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ