Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τ/σ «Open», αφού εξήγησε λεπτομερώς τις ενέργειες του ΚΚΕ προκειμένου να διευκολύνει τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ότι «ούτε ο κ. Τσίπρας ήθελε τόσο πολύ ντιμπέιτ, άσχετα τι λέει δημόσια».
Αναφέρθηκε στο προεκλογικό κλίμα που επικρατεί, ενώ μιλώντας για την επόμενη μέρα είπε ότι «ήδη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δρομολογήσει, έχει βάλει στις ράγες με τις αποφάσεις και του 3ου μνημονίου αλλά και μετά, με τη μεταμνημονιακή εποχή από τον προηγούμενο Αύγουστο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, για εποπτεία. Όλα αυτά είναι συμφωνημένα και βεβαίως οι αναδιαρθρώσεις, οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις είναι πάλι σε μια κατεύθυνση συμφωνίας με το ΣΕΒ εδώ στη χώρα μας και με την ΕΕ».
Είπε ότι η μείωση φορολογίας που υπόσχονται οι Κ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας, δεν θα ανακουφίσει το λαϊκό εισόδημα «διότι οι φοροαπαλλαγές και τα δωράκια θα δοθούν πάλι σε λίγους μεγάλους, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο υποτίθεται για να κάνουν επενδύσεις», ενώ «τα πλεονάσματα θα τα πάρουν κυρίως από τα λαϊκά στρώματα».
Αναφέρθηκε στην καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα και στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι ούτε η ανάκαμψη θα ανεβάσει τους εργαζόμενους διότι «ο όρος που βάζει ο ιδιώτης, ο καπιταλιστής, είναι ότι για να κάνω επένδυση, να την αναπτύξω και να έχω κερδοφορία, πρέπει να συμπιέσω όλα αυτά που αφορούν εργασιακά δικαιώματα».
«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει «δίκαιη ανάπτυξη», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «βιώσιμη ανάπτυξη», όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ, όταν ο εκμεταλλευτής θέλει να συμπιέζει το εισόδημα συνεχώς, θέλει να εκμεταλλεύεται, να ξεζουμίζει τον εργαζόμενο για να έχει αυτός κερδοφορία» τόνισε.
Σημείωσε ότι όπως χρειάζεται να μειωθεί η φορολογία για τον μισθωτό και τον συνταξιούχο, χρειάζεται να μειωθεί και για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, «αλλά όχι για να δίνονται δώρα γιατί τώρα έχουμε φοροαπαλλαγές, εθελοντική φορολογία έχουν για παράδειγμα οι εφοπλιστές με πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές, που ψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα».
Αναφορικά με τα διάφορα κόμματα που δημιουργήθηκαν, όπως το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη και άλλα, μίλησε διεξοδικά για τις «τεράστιες ευθύνες του Γ. Βαρουφάκη, -που όπως λένε χρηματοδοτείται από τον Σόρος- γιατί ως υπουργός Οικονομικών, οδήγησε τη χώρα στην ουσία την έσπρωξε, με τη στάση του, με την πολιτική του, με την τακτική του το πρώτο εξάμηνο, στο τρίτο μνημόνιο, ένα βάρβαρο μνημόνιο, έχοντας ήδη ψηφίσει τον Φεβρουάριο του 2015 τη συνέχιση των μνημονιακών μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων» και τόνισε ότι «τώρα φτιάχνουν τον Γ. Βαρουφάκη ως κόμμα μιας χρήσης για να παίξει τον ρόλο του αναχώματος σε ένα ριζοσπαστισμό, για να εμποδίσει ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, να έρθουν, για παράδειγμα, στο ΚΚΕ».
Απηύθυνε κάλεσμα σε αυτούς τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν το ΚΚΕ «που θα είναι μια πραγματική επένδυση για το ίδιο το μέλλον των εργαζόμενων».
«Το ΚΚΕ σταθερά θα είναι με το μέρος των εργασιακών, πολιτικών, συνδικαλιστικών, αιτημάτων και δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή θα πιέζει, θα διεκδικεί. Θα μπορεί να αποτρέπει -ανάλογα τη δύναμη που θα του δώσει ο ελληνικός λαός- νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα μπορεί να κάνει προτάσεις να παίρνονται και μέτρα ανακούφισης σήμερα, στα πλαίσια αυτού του συστήματος και βεβαίως να ανοίγει ένας δρόμος, συνολικότερα, για μια -αύριο- πραγματική λαϊκή διακυβέρνηση» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Ερωτηθείς, τέλος, αν το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή ενδεχόμενη πρόταση για «τα θέματα της οικονομίας και τις ευθύνες, π.χ. του Γ. Βαρουφάκη» απάντησε «παρότι θεωρούμε ότι στα πλαίσια της Βουλής και έτσι όπως γίνεται με τη δικαιοσύνη και τη χειραγώγησή της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν προσφέρουν ή δεν αποφέρουν τελικά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, παρ" όλα αυτά εμείς πάντα στηρίζουμε προτάσεις οι οποίες πάνε ή επιδιώκουν να πάνε το μαχαίρι στο κόκκαλο, να ελεγχθούν και οι ευθύνες. Άλλωστε είναι γνωστή η θέση μας για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που κακώς δεν έχει πάει εκεί που έπρεπε να πάει, δηλαδή να ελέγχονται και να δικάζονται από τα δικαστήρια, όπως οι απλοί πολίτες».