Το γονίδιο που έχασαν οι άνθρωποι και έγιναν πιο ευάλωτοι σε καρδιακή προσβολή - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Το γονίδιο που έχασαν οι άνθρωποι και έγιναν πιο ευάλωτοι σε καρδιακή προσβολή

featured image

Ο άνθρωπος είναι πιο επιρρεπής στις καρδιακές προσβολές σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα, κάτι που οφείλεται σε κάτι που συνέβη 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό είναι η απώλεια ενός αρχαίου γονιδίου σε εκείνο το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται ο Guardian.

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, περιστατικά που εξηγούν το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως. Οι χιμπατζήδες παρόλα αυτά, που θεωρούνται εξελικτικοί μας πρόγονοι, εμφανίζουν πολύ σπάνια τέτοια περιστατικά.

Αν και η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η ηλικία, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, το 15% των περιστατικών δεν συνδέονται με αυτούς τους παράγοντες.

Ο Ατζίτ Βάρκι καθηγητής στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έδωσε μια εξήγηση με βάση ένα γενετικό μηχανισμό. Υποθέτοντας ότι στους ανθρώπους λείπει το γονίδιο CMAH, το οποίο οδηγεί σε ανεπάρκεια μορίων σιαλικού οξέος (Νeu5Gc) ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να έχουν αυτή την έλλειψη.

Πράγματι, στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια η αθηροσκλήρωση ήταν δύο φορές πιο σοβαρή συγκριτικά με τα μη γενετικά τροποποιημένα. Παράλληλα, μελετώντας και τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος, εφάρμοσαν στα ποντίκια μια δίαιτα υψηλή σε λίπη, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ήταν 2,4 φορές πιθανότερο να υποφέρουν από αθηροσκλήρωση σε σχέση με τα μη γενετικά τροποποιημένα που ακολούθησαν την ίδια διατροφή.

Ο Βάρκι τονίζει πως η έλλειψη αυτού του γονιδίου είναι μόνιμη και η αλήθεια είναι πως δε θέλουμε να το αναστρέψουμε γιατί αυτό θα είχε άλλες επιπτώσεις. «Για παράδειγμα η ανεπάρκεια Neu5Gc εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί στο να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις», εξήγησε, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συμπληρώνει, μάλιστα, πως πρέπει να βρεθεί κάτι που θα αντικαθιστά το κόκκινο κρέας παρέχοντας τα θρεπτικά συστατικά του αλλά όχι τα αρνητικά.