ΕΚΤ: Αυστηρότεροι οι πιστωτικοί κανόνες των τραπεζών της Ευρωζώνης για επιχειρηματικά δάνεια - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΕΚΤ: Αυστηρότεροι οι πιστωτικοί κανόνες των τραπεζών της Ευρωζώνης για επιχειρηματικά δάνεια

featured image

Οι πιστωτικοί κανόνες, οι εσωτερικές κατευθυντήριες οδηγίες των τραπεζών της Ευρωζώνης ή τα κριτήριά τους για τις εγκρίσεις δανείων έγιναν πιο αυστηροί στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις (με ένα καθαρό ποσοστό 5%), σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Ιουλίου 2019. Οι τράπεζες ανέμεναν μία ελαφρά καθαρή χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων κατά την προηγούμενη έρευνα. Οι πιστωτικοί κανόνες για στεγαστικά δάνεια στα νοικοκυριά παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι (καθαρό ποσοστό -1% έναντι 3% στο πρώτο τρίμηνο του 2019) και οι πιστωτικοί κανόνες για την καταναλωτική πίστη ή άλλο δανεισμό στα νοικοκυριά συνέχισαν να γίνονται πιο σφιχτοί (με ένα καθαρό ποσοστό 4% έναντι 2% στην προηγούμενη έρευνα).

Η μικρότερη ανοχή σε κίνδυνο και για τα επιχειρηματικά δάνεια, η αίσθηση αυξημένου κινδύνου, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος κεφαλαίων και τους περιορισμούς των ισολογισμών των τραπεζών, συνέβαλαν στη σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων σε διάφορες κατηγορίες δανείων, ενώ οι πιέσεις του ανταγωνισμού συνέχισαν να συμβάλλουν στη χαλάρωσή τους. Για το τρίτο τρίμηνο του 2019, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι πιστωτικοί κανόνες θα παραμείνουν αμετάβλητοι για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και θα χαλαρώσουν για την καταναλωτική πίστη. Συνολικά, οι όροι και προϋποθέσεις των τραπεζών - οι πραγματικοί όροι και προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν στις δανειακές συμβάσεις - έγιναν πιο αυστηροί στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 για νέα δάνεια στις επιχειρήσεις, ενώ παρέμειναν αμετάβλητοι για τα στεγαστικά δάνεια και χαλάρωσαν για την καταναλωτική πίστη.

Η καθαρή ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τις προσδοκίες, ακολουθώντας την ανοδική τάση από το 2014. Υποστηρίχθηκε από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων και επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, αν και σε μικρότερη έκταση. Η δραστηριότητα όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις συνέβαλε, επίσης, στην αύξηση της ζήτησης. Η συμβολή από τη συσσώρευση αποθεμάτων και την προσφυγή σε κεφάλαιο κίνησης ήταν οριακά αρνητική, για πρώτη φορά από το 2013. Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισε να αυξάνεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, καθοδηγούμενη κυρίως από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων, με αυξημένη συμβολή των θετικών προοπτικών για τη στεγαστική αγορά, της ενισχυμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των νέων ρυθμιστικών και δημοσιονομικών καθεστώτων σε ορισμένες επικράτειες και των ευνοϊκών επαναδιαπραγματεύσεων δανείων σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Για την καταναλωτική πίστη και τα άλλα δάνεια σε νοικοκυριά, το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων και οι δαπάνες για διαρκή αγαθά συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τράπεζες ανέφεραν ότι η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση από τις αγορές ομολόγων συνέχισε να βελτιώνεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 και σε μικρότερο βαθμό και από τις αγορές χρήματος, ενώ η πρόσβαση σε τιτλοποιήσεις βελτιώθηκε ελαφρά. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνέχισαν να ενισχύουν την κεφαλαιακή θέση τους στο πλαίσιο των ρυθμιστικών ή εποπτικών μέτρων που ελήφθησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2019.