Καθολικοί, στοχευμένοι και επιτόπιοι έλεγχοι, σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας, ξεκινούν από αύριο με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των εργοδοτών, αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου και μία από τις πλέον κρίσιμες συνιστώσες στη συνολική ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ακολούθως, αποφασίστηκε:
α. Η περαιτέρω στόχευση των προγραμματισμένων ελέγχων, μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ώστε να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο.
β. Η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019, με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000, με έμφαση στους παρακάτω τουριστικούς προορισμούς:
Παράλιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο Θάσο και Ικαρία). Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος). Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Νάξος, Κουφονήσια, Πάρος, Αντίπαρος, Άνδρος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέρος, Κύθνος, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Σαντορίνη, Ίος, Μύκονος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος). Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησο, Μάταλα, Ελούντα, Μάλια, Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιάς, Κεραμόκαμπος, Τσούτσουρας, Στάλος, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμο, Βάι, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς). Νησιά Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Παξούς). Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας), Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία,) και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλα).Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων, που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, με την ανάληψη των καθηκόντων τον Ιούλιο και διαπιστώθηκε η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ, μετά τη σχετική χαλάρωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.
«Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όσο και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, παρακολουθούν συνεχώς και στηρίζουν το έργο των Επιθεωρητών των ΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι κοινωνικά ανεύθυνες πρακτικές μερικών επιχειρήσεων ούτε ακόμη και τα απαράδεκτα περιστατικά συμπεριφορών εκ μέρους ασυνείδητων εργοδοτών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των ελεγκτών για την προστασία των εργαζομένων, του ασφαλιστικού συστήματος και των ίδιων των συνεπών επιχειρήσεων, από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Τα πορίσματα των παραπάνω ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν ιδιαιτέρως και προς μία διαφορετική, θετική αυτή τη φορά, κατεύθυνση. Οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη "μαγιά" για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευθεί η άσκηση μίας κοινωνικά υπεύθυνης και υγιούς επιχειρηματικότητας, με επίκεντρο το σεβασμό στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, στον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του», όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.