Τουλάχιστον δεκαέξι παιδιά έχουν προσβληθεί από σύνδρομο του λυκανθρώπου μετά τη λήψη μολυσμένου φαρμάκου στην Ισπανία.
Τα βρέφη εμφάνισαν υπερτρίχωση - ανάπτυξη τριχών σε ολόκληρο το σώμα τους - αφού έλαβαν μια φόρμουλα αλλοιωμένη με μινοξιδίλη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αλωπεκίας.
Στις 11 Ιουλίου ο ισπανικός οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγείας διέταξε την απόσυρση από την κυκλοφορία πολλών παρτίδων από τα επικίνδυνα σκευάσματα της εταιρίας Farma-Química Sur SL, μιας φαρμακευτικής που εδρεύει στη Μάλαγα.
Στα μωρά δόθηκε μολυσμένη ομεπραζόλη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παλινδρόμησης και της δυσπεψίας.
Πηγές των υγειονομικών αρχών της χώρας ανέφεραν στην El Pais ότι όταν τα παιδιά σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο, η ανάπτυξη των τριχών σε όλο τους το κορμί υποχώρησε.
Στους γονείς έχει δοθεί η συμβουλή να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν τα παιδιά τους έχουν πάρει το φάρμακο και να ελέγξουν με το φαρμακείο τους αν έχουν αγοράσει σκευάσματα από τη μολυσμένη παρτίδα.
Ο ισπανικός οργανισμός υγείας απέσυρε μια πρώτη παρτίδα από την αγορά τον περασμένο μήνα, όταν αναφέρθηκαν 13 κρούσματα.
Αλλες τρεις αναφορές έγιναν στις αρχές αυτού του μήνα και μια άλλη παρτίδα φαρμάκου της Farma-Química Sur κατέβηκε από τα ράφια φαρμακείων.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η μόλυνση θα μπορούσε να έχει επηρεάσει περισσότερες από 50 παρτίδες του φαρμάκου, που έχουν διοχετευτεί σε 30 φαρμακεία της Ανδαλουσίας.
Η Farma-Química Sur έχασε την άδεια λειτουργία της και δεν μπορεί να παράγει, να εισάγει ή να διανέμει φάρμακα.
Οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα παιδιά και ότι οι ενήλικες που λαμβάνουν κάψουλες με ομεπραζόλη δεν πρέπει να ανησυχούν για την ανάπτυξη του συνδρόμου του λυκανθρώπου.
Τι είναι το σύνδρομο του λυκανθρώπου
Η υπερτρίχωση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μαλλιών σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, που υπερβαίνει την ποσότητα η οποία συνήθως υπάρχει σε άτομα της ίδιας ηλικίας, φυλής και φύλου.
Είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση την οποία οι ασθενείς είτε εμφανίζουν εκ γενετής είτε την αποκτούν αργότερα στη ζωή τους.
Παλαιότερα, όσοι έπασχαν από το σπάνιο σύνδρομο αποτελούσαν πηγή μεγάλου ενδιαφέροντος και τους περιέφεραν σε τσίρκα και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.
Οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες και τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν είναι πάντα ικανοποιητικά.
Καμία μέθοδος αφαίρεσης τριχών δεν είναι κατάλληλη για όλα τα σημεία του σώματος ή όλους τους ασθενείς, και αυτή που θα υιοθετηθεί εξαρτάται από το χαρακτήρα, την περιοχή και την ποσότητα της τριχοφυΐας, καθώς και την ηλικία του ασθενούς και την προσωπική του προτίμηση.
Μεταξύ των μεθόδων θεραπείας είναι η χρήση καλλυντικών, η λεύκανση, το ξύρισμα, η αποτρίχωση, οι χημικές αποτριχωτικές ουσίες, η ηλεκτροχειρουργική αποτρίχωση και η αποτρίχωση με λέιζερ. Η τελευταία είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος μακροχρόνιας αφαίρεσης τρίχας που υπάρχει σήμερα.