Αβραμόπουλος: Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη - Kamarini.com

Breaking

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Αβραμόπουλος: Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη

featured image

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων σε αυτούς τους τομείς συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ουγγαρία όπου συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σάντορ Πίντερ.

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος απένειμε τα διπλώματα στην τελετή αποφοίτησης του Κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL). Ο κ. Αβραμόπουλος αφού συνεχάρη τους αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σήμερα οι αστυνομικές αρχές πρέπει να διαθέτουν δεξιότητες που θα ήταν αδιανόητες στο παρελθόν. Ο ρόλος των αρχών εφαρμογής του νόμου καθίσταται πολύ πιο σημαντικός και πιο πολύπλευρος καθώς το σημερινό περιβάλλον ασφάλειας δεν γνωρίζει σύνορα, είναι λιγότερο προβλέψιμο και εξελίσσεται πιο γρήγορα από ποτέ.

Το Διαδίκτυο είναι πλέον το πιο σημαντικό πεδίο μάχης για τη δράση των τρομοκρατών στον 21ο αιώνα. Εκεί οι άνθρωποι ριζοσπαστικοποιούνται, εκεί βρίσκουν οδηγίες για το πώς να επιτεθούν και εκεί είναι όπου επικοινωνούν τις επιθέσεις τους για να στρατολογήσουν και άλλους.

Πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη και εκτός των συνόρων μας και πιο έντονα οι πρόσφατες στο Christchurch, στο Παρίσι και στο Halle της Γερμανίας, αποτέλεσαν μια υπενθύμιση, για τις εταιρείες του διαδικτύου, τις κυβερνήσεις και τις αρχές επιβολής του νόμου να συνεργάζονται πιο στενά για να καταπολεμήσουν τη διάδοση του τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο.

Αυτό είναι κάτι που προβλέψαμε ήδη το 2015, όταν έλαβα την πρωτοβουλία και ξεκίνησα το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ (EU Internet Forum), το οποίο αποτελεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των εταιρειών του Διαδικτύου, η οποία οδήγησε σε ουσιαστικές ενέργειες και συγκεκριμένα αποτελέσματα κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο.

Αρχικά, υπήρχε αρκετή δυσπιστία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ θετικό και μέσω του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ έχουν προκύψει και νέες πρωτοβουλίες όπως το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ. Στο 5ο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα προχωρήσαμε με την ανάπτυξη ενός Πρωτοκόλλου Κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί μια ταχεία απάντηση για τον περιορισμό της διάδοσης του τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

Το προσωπικό της αστυνομίας πρέπει να εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση των νέων απειλών και παράλληλα να γνωρίζει τη χρήση των υφιστάμενων εργαλείων και να μπορεί να ενισχύσει την αστυνομική συνεργασία. Αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος της CEPOL. Οι αστυνομικοί πλέον χρειάζονται ενισχυμένες δεξιότητες πληροφορικής, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τα πληροφοριακά μας συστήματα στο μέγιστο και να καταπολεμούν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Χρειάζονται, επίσης, να έχουν καλή κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών και ιδεολογιών, για να εντοπίζουν έγκαιρα σημάδια ριζοσπαστικοποίησης εντός και εκτός διαδικτύου. Η κατάρτιση αποτελεί βασικό στοιχείο της ασφάλειας μας.

Όταν ανέλαβα το αξίωμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια το 2014, τίποτα δεν θα μπορούσε να με προετοιμάσει γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Μέσα σε λίγους μήνες, τόσο η μετανάστευση όσο και η ασφάλεια βρίσκονταν στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας. Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη στο να διαχειριστεί τις κρίσεις καθώς δεν είχε παρόμοια εμπειρία στο παρελθόν. Χρειάστηκε να σχεδιάσουμε όλη τη στρατηγική σχεδόν εκ του μηδενός. Πολλοί έβλεπαν το ζήτημα σαν πρόβλημα μόνο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όμως πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα. Τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας απαιτούν παγκόσμιες λύσεις καθώς δεν γνωρίζουν σύνορα.

Αφενός οι αφίξεις πολλών προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικές και ιταλικές ακτές. Από την άλλη, οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού το 2015 και τις τρομοκρατικές ενέργειες που ακολούθησαν σε πολλά άλλα κράτη μέλη, έχει καταστεί ξεκάθαρη η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για την επιβολή του νόμου.

Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμασταν για την ασφάλεια στην Ευρώπη έπρεπε να αλλάξει. Οι προσπάθειες έπρεπε να ενωθούν. Δυστυχώς, οι επιθέσεις, επώδυνες όπως ήταν, χρησίμευαν επίσης ως μάθημα σε όλους μας. Ο παλιός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζαμε το θέμα της ασφάλειας δεν ήταν πλέον βιώσιμος. Έπρεπε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο, βασισμένο στην εμπιστοσύνη και την ενότητα. Πιστέψτε με αυτό δεν ήταν εύκολο, καθώς πολλά κράτη μέλη αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με δυσπιστία και δεν ήταν διατεθειμένα να ανταλλάξουν πληροφορίες. Μόνο μετά τα τραγικά γεγονότα αντιλήφθηκαν πως κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και αυτό έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Έτσι προτείναμε την ιδέα της δημιουργίας μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφαλείας στην Ευρώπη. Μιας Ένωσης στην οποία η εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους μέλους αποτελεί και με την εσωτερική ασφάλεια όλων των κρατών μελών. Μία Ένωση όπου αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο κατακερματισμός μας καθιστά ευάλωτους και εργαζόμαστε από κοινού για να περιορίσουμε τον χώρο στον οποίο λειτουργούν οι τρομοκράτες.

Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη και μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για την ΕΕ. Η Ένωση Ασφαλείας που οικοδομούμε αφορά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ανταλλαγή πόρων και την αντιμετώπιση απειλών από κοινού. Οργανισμοί όπως η CEPOL μπορούν και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια της ΕΕ.

Η σημερινή CEPOL δεν είναι η ίδια CEPOL όταν ανέλαβα τα καθήκοντα μου. Από τότε που έγινα Ευρωπαίος Επίτροπος, αναλάβαμε αποφασιστικές ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλειας μέσω νέας νομοθεσίας, μέσω ενισχυμένης επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της CEPOL.

Το νέο νομικό πλαίσιο ενίσχυσε την ικανότητα της CEPOL να προετοιμάζει αστυνομικούς να συνεργάζονται αποτελεσματικά, να αναπτύσσει μια κοινή κουλτούρα επιβολής του νόμου και να γίνεται το κέντρο αριστείας της κατάρτισης των αξιωματικών επιβολής του νόμου της ΕΕ.

Επιπλέον, η εξέλιξη του Οργανισμού αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό εκπαιδευμένων υπαλλήλων και την καλή φήμη του Οργανισμού μεταξύ των τρίτων χωρών, οι οποίες επωφελούνται από τις υπηρεσίες της CEPOL. Από την πρώτη στιγμή, το όραμά μας για τη CEPOL ήταν και παραμένει το να εξελιχθεί σε μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αστυνομική ακαδημία.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και να σας συγχαρώ για όλα τα επιτεύγματά σας, τη δέσμευσή σας και το πνεύμα καθήκοντός σας. Θα πρέπει να ξέρετε ότι σε μένα, θα έχετε πάντα έναν σύμμαχο. Πιστεύω ακράδαντα στο πνεύμα της αποστολής σας. Είμαι γιος Έλληνα αστυνομικού και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για εσάς και τις οικογένειές σας. Θα υποστηρίζω πάντα το έργο σας.

Η πολύ σημαντική αποστολή που μου ανατέθηκε ως Επίτροπος, να σχεδιάσουμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και την Ατζέντα για την Ασφάλεια σημαίνει ότι έχουμε χτίσει μια κληρονομιά για την επόμενη Επιτροπή. Κομμάτι αυτής της κληρονομιάς είναι το μέλλον της CEPOL.

Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μας να ενισχύσουμε  αυτόν τον Οργανισμό, και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις για την ασφάλεια των πολιτών μας. Σας καλώ να συνεχίσετε την ευγενή αποστολή σας στο όνομα των πολιτών μας και του κοινού μας σπιτιού, της Ευρώπης».

Σημειώνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος τιμήθηκε από την CEPOL για την προσφορά και την υποστήριξή του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό. H CEPOL τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην κατάρτιση των ευρωπαϊκών αρχών εφαρμογής του νόμου.