Ο Μίκαελ Ένινγκ θέλει να πετύχει με τον Άρη ό,τι δεν κατάφερε με το Αμβούργο - Kamarini.com

Breaking

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ο Μίκαελ Ένινγκ θέλει να πετύχει με τον Άρη ό,τι δεν κατάφερε με το Αμβούργο

featured image

Ο Μίκαελ Ένινγκ βρίσκεται στο κατώφλι του «Κλεάνθης Βικελίδης» και σκιαγραφούμε τον Γερμανό προπονητή με τον οποίον μπορείς να είσαι φίλος ή εχθρός. Ενδιάμεση κατάσταση, προφανώς, δεν υφίσταται.

Η αγάπη του 54χρονου προπονητή για το πιάνο είναι τεράστια. Ακολουθεί η λογοτεχνία, παρότι σπούδασε νομική με εξειδίκευση στο αθλητικό δίκαιο. Επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν έπαιξε ποτέ και το συγκεκριμένο στοιχείο θα το συναντήσει κανείς σε αρκετές από τις συνεντεύξεις που έδωσε στην τελευταία δεκαετία υπό τη μορφή αμφισβήτησης της επιλογής του να ακολουθήσει την προπονητική. Αυτές δεν είναι λίγες. Γενικώς, με τον Τύπο διατηρεί τη λεγόμενη… σχέση του τζακιού. Ουδέποτε ήταν μακριά για να μη κρυώσει, σε σημείο μάλιστα να είχε εργαστεί ως σχολιαστής τηλεοπτικού δικτύου στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002. Ποτέ όμως δεν ήταν και τόσο κοντά για να μην καεί, αντιλαμβανόμενος τον αντικειμενικό στόχο των δημοσιογράφων που είναι η είδηση.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Μίκαελ Ένινγκ ετοιμάζεται για την δεύτερη δουλειά του εκτός Γερμανίας και θα αποτελέσει τον επόμενο προπονητή του Άρη. Στο μυαλό του Άγγελου Χαριστέα στοιχειοθετεί μια ασφαλής επιλογή, διότι συνεργάστηκε μαζί του στη Νυρεμβέργη, εκτιμά ότι γνωρίζει τη φιλοσοφία του Γερμανού και ταιριάζει στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που διαθέτει ο Άρης. Τούτο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, υπό την έννοια ότι ο Ένινγκ απέκτησε φανατικούς φίλους και εχθρούς λόγω του τρόπου προσέγγισης του ποδοσφαίρου. Λατρεύει την ταχύτητα και την επιθετική λογική και δεν θα τον χαρακτήριζες ποτέ… θιασώτη της άμυνας. Ο Άρης είναι μια φύσει επιθετική ομάδα, αλλά με σοβαρό πρόβλημα στον ανασταλτικό τομέα.

Οι φανατικοί εχθροί του έφτασαν στο σημείο να δημιουργήσουν σελίδα στο Facebook η οποία φέρει το όνομά του με προφανή στόχο να τον γελοιοποιήσουν. Πρόσφατα, σε μια συνέντευξή του, απάντησε ότι το διασκεδάζει, δεν τον απασχολεί και δεν αλλοιώνει τη φιλοσοφία του. Συνολικά, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Δεν είναι ουρανοκατέβατος στο ποδόσφαιρο. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον χαρακτηρισμό διότι, όταν ανέλαβε τη Νυρεμβέργη, αυτός ήταν ο πρόλογος ενός κειμένου σε γερμανική ιστοσελίδα. «Ποιος είναι ο Ένινγκ;», αναρωτήθηκε και στη συνέχεια παρουσίασε τη συνέντευξη με τον Γερμανό προπονητή.

Το βιογραφικό του Ένινγκ αναφέρει ότι εργάστηκε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γερμανίας. Ποδόσφαιρο δεν έπαιξε, αλλά αυτό ήταν το πάθος του. Αναφέρει επίσης τις συνεργασίες με τις Γκλάντμπαχ (2004-05), Βόλφσμπουργκ (2005-07) ως βοηθός προπονητή αλλά και αυτή με τη Μπόχουμ (2007-08) ως προπονητής της δεύτερης ομάδας. Ακολούθησε η Νυρεμβέργη από τον Φλεβάρη του 2008 και στη συνέχεια για όλη τη σεζόν 2008-09 όπου αντικατέστησε τον Τόμας βον Χέσεν. Αυτή ήταν η πρώτη δουλειά του ως πρώτος προπονητής σε ισχυρό γερμανικό σύλλογο, έστω κι αν ο τελευταίος έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας. Η ιστορία έγραψε ότι ανέβασε τη Νυρεμβέργη στην Μπουντεσλίγκα με απολογισμό 16 νικών και 12 ηττών σε σύνολο 34 αγώνων. Μόνο που στη μεγάλη κατηγορία τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ άσχημα. Με τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και 12 ήττες αποχαιρέτησε πρόωρα.

Ο Ένινγκ απέκτησε πολλούς εχθρούς στο Αμβούργο σε σημείο να γραφτεί στον Τύπο, μετά την απόλυσή του, ότι… «ο λόγος της ανόδου της Νυρεμβέργης ήταν ο άμεσος συνεργάτης του Πίτερ Χέρμαν. Όταν ο Χέρμαν έφυγε από την ομάδα, απέτυχε και ο Ένινγκ», σε προφανή προσπάθεια υποβάθμισης της δουλειάς του. Στο Αμβούργο απέτυχε καθώς με μόλις δύο νίκες σε 15 αγώνες (και δίχως νίκη στους τελευταίους 13), έφυγε με τις χειρότερες των εντυπώσεων. Δεν επικρίθηκε μόνο για το σχέδιό του, αλλά αμφισβητήθηκε ότι υπήρχε. Κι όμως, σχέδιο υπήρχε, προέβλεπε αυτό που λένε οι προπονητές… full attack και το κόστος ήταν βαρύ. «Είχα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης της ομάδας, απέτυχε κι αυτό γύρισε μπούμερανγκ», είχε πει.

Μαζί με τον Ένινγκ, δέχθηκε έντονη κριτική και ο τότε τεχνικός διευθυντής της γερμανικής ομάδας, ο Φρανκ Άρνεσεν ο οποίος πέρασε και από τα δικά μας λημέρια καθώς συνεργάστηκε με τον ΠΑΟΚ. Το συμβόλαιο του Ένινγκ με το Αμβούργο προέβλεπε συνεργασίας μέχρι το καλοκαίρι του 2012, αλλά έφυγε τον Δεκέμβριο του 2011.

Οι σχηματισμοί του

Οι απόψεις διίστανται για το αγαπημένο σχήμα του Γερμανού. Εκτιμάται ότι συνηθίζει να παίζει με τριάδα στην άμυνα (3-4-1-2), αλλά τόσο στη Νυρεμβέργη όσο και στο Αμβούργο χρησιμοποίησε είτε το κλασικό 4-4-2 σε σχήμα ρόμβου, είτε τριάδα στην επίθεση (4-3-3), είτε το σύστημα που παίζει ο Άρης από πέρυσι (4-2-3-1). Βέβαια, τα συστήματα είναι για να ασχολείται ο κόσμος. Αυτό που μετράει είναι η λογική και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ένινγκ τάσσεται υπέρ της επίθεσης. «Βασικά είμαι φίλος της επίθεσης και του γρήγορου ποδοσφαίρου», είχε πει. Το ελληνικό Πρωτάθλημα αποτελεί όμως μια ξεχωριστή ιστορία. Η λογική του είναι διαφορετική, οι σωστοί εκτελεστές του… ανταρτοπόλεμου, συνήθως, φεύγουν νικητές από το γήπεδο.

Από το διαζύγιο με το Αμβούργο μέχρι τη μετακόμισή του στην Ουγγαρία και στη Βάσας, μεσολάβησε διάστημα σχεδόν πέντε χρόνων. Τον «έπνιξαν» τα απόνερα του καταστροφικού (και για τον ίδιο) περάσματος από τη γερμανική ομάδα; Στο διάστημα των (περίπου) πέντε χρόνων προσπάθησε να διαβάσει τον εαυτό του. Σα να τον υπέβαλε σε ακτινογραφία. Μια μορφή αυτοκριτικής, ανάγνωσης του τι έφταιξε. «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβεις το κλαμπ στο οποίο δουλεύεις», είπε λίαν προσφάτως. Η πρώτη σεζόν του στη Βάσας ήταν εξαιρετική καθώς οδήγησε την ομάδα στην έξοδό της στο Europa League, αλλά οι Ούγγροι αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο από τη Χαποέλ Ιερουσαλήμ. Στη Βάσας χρησιμοποίησε σχήμα με τρεις αμυντικούς (3-4-1-2). Η δεύτερη χρονιά ήταν απογοητευτική καθώς οδήγησε σε υποβιβασμό.

Η φιλία με τον Κλοπ

Την περασμένη σεζόν συνεργάστηκε με την ομάδα του Μαγδεμβούργου και κουβαλάει την αποτυχημένη χρονιά του στη γερμανική ομάδα η οποία αγωνιζόμενη στη 2η κατηγορία του γερμανικού Πρωταθλήματος υποβιβάστηκε στην 3η. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, σκιαγράφησε την καριέρα του ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια, τους τέσσερις προπονητές και δύο τεχνικούς διευθυντές με τους οποίους συνεργάστηκε σε Γκλάντμπαχ και Μπόχουμ. Μίλησε και για τον φίλο του, Γιούργκεν Κλοπ, αλλά και τον διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Ο Κλοπ είναι εκφραστικός, ο Ένινγκ είναι το αντίθετο. Προτιμά τις ολιγόλεπτες ομιλίες στους παίκτες, κυρίως τις προσωπικές συζητήσεις. Συγκεκριμένα πράγματα πέφτουν στο τραπέζι και ο καθένας οφείλει να κάνει τη δουλειά του. Στη λογική του, η άμυνα είναι ένα καθήκον, η επίθεση κάτι που πρέπει να επιδιώκει να ζει κάθε ποδοσφαιριστής και οφείλει να το κάνει με πάθος. Στη προσέγγιση ενός αγώνα, δίνει μεγαλύτερη βάση στην εξέλιξη της ομάδας του και λιγότερο στα χαρακτηριστικά του αντιπάλου. Λογική κυριαρχίας; Ενδεχομένως…

Το στοιχείο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον Γερμανό είναι ότι διακρίνεται για την ικανότητά του στην ανάδειξη παικτών. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κορεάτης Χιουνγκ Μι Σον ο οποίος αγωνίζεται στην Τότεναμ. Οι δυο τους συνυπήρξαν στο Αμβούργο. Ομοίως και ο Μλάντεν Πέτριτς ο οποίος πέρασε από τον Παναθηναϊκό.

Πηγή: gazzetta.gr