«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παρέμβει στρατιωτικά, να εμποδίσει την Τουρκία, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, αλλά και αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα».
Αυτό δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.
«Η Ευρώπη έχει συμφέροντα στην Τουρκία και όχι απλά συμφέροντα εμπορικού τύπου. Η Τουρκία είναι μέλος της Συμμαχίας, είναι στην περιοχή αυτήν -κατά κάποιον τρόπο- μία περιφερειακή δύναμη σημαντική και κανείς δεν θέλει -ούτε κι εμείς- η Τουρκία να υποστεί ζημίες τέτοιες που θα την εξαγριώσουν και θα την εξαχρειώσουν», ανέφερε η κ. Γιαννάκου.
Σχετικά με τον διακηρυγμένο από την Τουρκία στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μία «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν 1-2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην τουρκική επικράτεια, η βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε:
«Εκεί ακριβώς είναι οι δομές ενός οιονεί κουρδικού κράτους. Οι Κούρδοι της περιοχής αυτής έχουν καταφέρει εκεί που ήταν φυλές τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσουν δομές στην περιοχή, έπαιξαν ρόλο στη σύγκρουση στη Συρία με τις δυνάμεις του Άσαντ. Φαίνεται πως τους είχαν αφήσει κάποιες ελπίδες οι Αμερικανοί ότι θα είχαν τη δυνατότητα να έχουν αναγνωρισμένο ένα είδος κουρδικού κράτους και αυτήν τη στιγμή η Τουρκία, η οποία φοβάται φυσικά και ανησυχεί για θέματα ασφάλειας, μπαίνει στο έδαφος αυτό και πιστεύει ότι αν δημιουργήσει μία buffer zone εκεί θα μπορέσει να προστατεύσει τα σύνορά της και να εγκαταστήσει πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν υποδομές. Ξεχνάει, όμως, η Τουρκία το Ισραήλ, πόσα χρόνια έχει που έφερε εποίκους στη Λωρίδα της Γάζας και ακόμη δεν έχει ησυχάσει η κατάσταση».
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των εξελίξεων στον όγκο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα η κ. Γιαννάκου σημείωσε: «Όσο μπορούμε θα πρέπει να δημιουργήσουμε αποτροπή, για να μην έρχονται τα κύματα αυτά, αλλά δεν είναι εύκολο, διότι όλη αυτή η ιστορία, για παράδειγμα για τους διακινητές, είναι μία υπόθεση πολύ πιο εύκολη από τη διακίνηση ναρκωτικών ή όπλων, με πολύ χαμηλότερο ρίσκο, γιατί η τιμωρία των ατόμων αυτών αν και όταν συλλαμβάνονται δεν είναι τίποτε ιδιαίτερο και τα κέρδη είναι πάρα πολύ μεγάλα».
Για την προοπτική η κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, η κ. Γιαννάκου απάντησε: «Όλοι θέλουν να υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αποδήμων. Η κυβέρνηση μιλάει γι" αυτούς που είναι μέσα στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή, πρέπει κανείς να πάρει το αεροπλάνο, να έλθει στην Αθήνα, να ψηφίσει ή να πάει στην επαρχία και να έχει ένα τεράστιο κόστος; [...] Δεν είναι δα τόσο μεγάλο πρόβλημα για να οργανωθεί ένα σύστημα, το οποίο θα είναι σεβαστό από όλους. Θα δείξει και το ενδιαφέρον μας για τους ανθρώπους αυτούς. Ιδιαίτερα και γι" αυτούς που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, ωθούμενοι από την οικονομική κρίση».
Τέλος, σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση η κ. Μαριέττα Γιαννάκου επισήμανε: «Θα υπάρξει ελάφρυνση για να δοθεί ευκαιρία και σε Έλληνες μικρομεσαίους να επενδύσουν, να αισθανθούν ότι υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα. Ρωτώντας ανθρώπους για το πώς αντιμετωπίζουν την αλλαγή -και την κυβερνητική αλλαγή- όλοι λένε ότι έχει αλλάξει το κλίμα και μεγάλο μέρος της υπόθεσης για την ανάπτυξη είναι η ψυχολογία, επομένως σε αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ το φορολογικό και αυτά που έχει υποσχεθεί η ΝΔ».