Αύριο Παρασκευή στις 12:15 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ως γνωστόν στη Βουλή κατ΄ιδίαν συνάντηση με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της ανίχνευσης των προθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την παροχή δικαιώματος ψήφου εμπιστοσύνης των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.
Θα είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που θα τα πουν οι δυο τους. Γιατί η δεύτερη;
Η αιτία της συνάντησηςΕπειδή σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες του , Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά συναντήθηκαν προ ημερών μυστικά, χωρίς να αποκαλύψει κανένας από τους δύο το παραμικρό. Δεν έχει γίνει γνωστή ούτε η ακριβής ημέρα που έγινε το ραντεβού, ούτε και η τοποθεσία που έλαβε χώρα. Μάθαμε όμως τον βασικό λόγο για τον οποίο τα είπαν, που δεν ήταν άλλος από το ενδεχόμενο συνεννόησης των δύο κομμάτων με αφορμή την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θα ήθελε να έρθει σε συνεννόηση για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο αρχές του επόμενου έτους, προκειμένου να μην οδηγηθεί εκ νέου η χώρα σε εκλογές.
Ο μαγικός αριθμός «180»Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές και το ΚΙΝ.ΑΛ. άλλους 22. Όπερ σημαίνει ότι και οι δύο μαζί διαθέτουν τον μαγικό αριθμό «180» που επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να αναδείξει τον επόμενο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα. Θυμίζουμε ότι βάσει του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκλεγεί απαιτείται να λάβει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 200 ψήφους). Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από 5 ημέρες όπου και πάλι απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι. Αν όμως και πάλι δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από άλλες πέντε ημέρες και αυτή τη φορά εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτός που θα συγκεντρώσει 180 ψήφους. Εάν δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, η χώρα οδηγείται σε εκλογές.
«Θέλω να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη»Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής όμως μπορούν από μόνοι τους να εκλέγουν Π.τ.Δ., αρκεί να ομονοήσουν στο πρόσωπο. Πηγές μας από το περιβάλλον της κας Γεννηματά αναφέρουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της μυστικής συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, ότι για να συμφωνήσει μαζί του, θα πρέπει το πρόσωπο που θα προταθεί να προέρχεται από τον χώρο της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Η ίδια το έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους: «Εάν θέλεις να πετύχεις συνεννόηση όταν έχεις κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την άλλη πλευρά».
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να σκέφτεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο αν και θέλει να μην υπάρξει και η οποιαδήποτε... παρασπονδία από την πλευρά των βουλευτών του κόμματός του, αφού έστω και ένας να διαφωνήσει, η συμφωνία μπορεί να χαλάσει. Θυμίζουμε ότι κάτι τέτοιο είχε πράξει ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός πριν από περίπου 5 χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για την εκλογή του κ. Παυλόπουλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. μαζί με το Ποτάμι είχε προτείνει τότε για τη θέση τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο.
Τα πρώτα ονόματαΤο ποιος θα μπορούσε να προταθεί από το χώρο της προοδευτικής παράταξης δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα επιθυμούσε επί παραδείγματι να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά οι σχέσεις του με την κ. Γεννηματά δεν είναι και οι καλύτερες. Από την άλλη πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το όνομα της πρώην Κοινοτικής Επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους προφανώς θα ακούσουμε και άλλες υποψηφιότητες. Το βέβαιο είναι ότι αύριο στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά, προφανώς ένα μέρος του χρόνου θα αναλωθεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα.