Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων «με ιδιαίτερη ευθύνη, γιατί είναι ένα σύνθετο θέμα» τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Όπως ανέφερε «από τη μια θέλουμε να διευκολυνθούν οι Έλληνες πολίτες, που ζουν στο εξωτερικό, να ψηφίσουν. Από την άλλη, θέλουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις και οι εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν ότι θα ψηφίζουν αυτοί που θα έχουν συνέπειες από την πολιτική που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας».
Ο Μάκης Παπαδόπουλος επανέλαβε την διαφωνία του ΚΚΕ με την επιστολική ψήφο. Τα άλλα δύο κριτήρια που θέτει το ΚΚΕ για την ψήφο των ομογενών είναι να απουσιάζουν έως 30 χρόνια από την Ελλάδα και να είναι φορολογούμενοι, όχι μόνο με ΑΦΜ, αλλά με κάποιο φορολογητέο εισόδημα ή κατοικία, αυτός ή η οικογενειά του, προκειμένου να υφίστανται τις συνέπειες της ψήφου τους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Γερμανία έχει θέσει ως χρονικό περιορισμό τα 25 χρόνια και ζητά και τρίμηνη παρουσία, όχι απλά επίσκεψη, η Βρετανία έχει χρονικούς περιορισμούς ενώ στις ΗΠΑ, μιας και μιλάμε για ομογενείς, είναι ετήσια η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους».
Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ, υπογράμμισε πως θα περιμένει να δει την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή. «Ταυτόχρονα, έχουμε πει ότι θα συνεκτιμήσουμε και τις δεσμεύσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς με αφορμή την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Γυάρο και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αν «θα ήταν καλό το μνημείο να ήταν για όλους τους πολίτες που εξορίστηκαν εκει και όχι για ένα κόμμα» απάντησε ότι «η εκδήλωση δεν είχε την έννοια να διακρίνουμε τους αγωνιστές του Κόμματος, αλλά δεν ήταν ένα μνημείο που αναφερόταν γενικά μόνο στο θέμα της Γυάρου».
«Το μνημείο έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, γι" αυτό έχει και τον τίτλο "Ρωγμή" και ένα διπλό μήνυμα: Αφενός μεν να υπογραμμίσει την ιστορική παρακαταθήκη που μας άφησαν αυτοί οι αγωνιστές στην αντοχή του αγώνα μας για την κοινωνική απελευθέρωση, για τον σοσιαλισμό, γιατί αυτή η αντοχή προήλθε από την πεποίθησή τους ότι δεν είναι μονόδρομος το σημερινό σύστημα. Αφετέρου, ένα δεύτερο μήνυμα, μιας καλά σχεδιασμένης, επιστημονικά σχεδιασμένης συλλογικής δουλειάς που έφερε το αποτέλεσμα. Αυτά είναι ενταγμένα στην προσπάθεια αντεπίθεσης που γίνεται όλη αυτή την περίοδο από την πλευρά του Κόμματος για να πείσουμε ότι ιστορικά δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Από εκεί και πέρα τιμούμε όλους τους αγωνιστές που έδωσαν τη μάχη κατά της δικτατορίας, αλλά και σε αυτή τη μάχη υπήρχαν διαφορετικές σημαίες» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που είχε η τοποθέτηση του μνημείου, και η οργάνωση της εκδήλωσης επισήμανε πως «αυτές οι προσπάθειες υπογραμμίζουν τη δύναμη του συλλογικού αγώνα».