Την αντίδραση του Νίκου Κοτζιά προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την επέμβαση της ΕΡΤ στη Συρία.
«Ακόμα να βγάλει ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωση γιά εισβολή Τουρκίας σε Συρία β) Δένδιας αποκάλεσε σε ΕΡΤ εισβολή ως "ΛΑΘΟΣ" αντί να την καταδικάσει γ) Γελώντας υποβάθμισε εισβολή Τουρκίας σε ΑΟΖ Κύπρου, λέγοντας ότι εκεί που έγινε δεν έχει αέριο! Λίγο αίσθημα ευθυνης δεν θα έβλαπτε», έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ακόμα να βγάλει ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωση γιά εισβολή Τουρκίας σε Συρία β) Δένδιας αποκάλεσε σε ΕΡΤ εισβολή ως "ΛΑΘΟΣ" αντί να την καταδικάσει γ) Γελώντας υποβάθμισε εισβολή Τουρκίας σε ΑΟΖ Κύπρου, λέγοντας ότι εκεί που έγινε δεν έχει αέριο! Λίγο αίσθημα ευθυνης δεν θα έβλαπτε
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) October 10, 2019
Στο μεταξύ, η Κίνηση Ιδεών & Δράσης Πράττω, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η μονομερής στρατιωτική δράση της Άγκυρας, είναι επανάληψη της κυπριακής τραγωδίας και δείχνει τις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας, αυξάνοντας την ανησυχία μελλοντικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ύψιστο πατριωτικό καθήκον» την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής Ερντογάν «με μέτρα ουσιαστικής και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συμμαχιών της Ελλάδας».
Σημειώνει ότι «η μονομερής στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία θέτει σε αμφισβήτηση το εδαφικό στάτους κβο στη Μέση Ανατολή και τη συνθήκη της Λωζάνης» και ότι «η απροκάλυπτη εισβολή και κατοχή εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους και θα επιδεινώσει το πρόβλημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού».
Επικρίνει τις μεγάλες δυνάμεις και την ΕΕ για απουσία ουσιαστικών αντιδράσεων και μέτρων «στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» που «αποθρασύνει τον ταραξία της περιοχής, καταδεικνύει τα μεγαλόπνοα αναθεωρητικά σχέδια του και συνιστά ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη».
Χαρακτηρίζει ύψιστο πατριωτικό καθήκον την αντιμετώπιση αυτής της αναθεωρητικής πολιτικής του Ερντογάν, όχι με γενικές διακηρύξεις και ευχολόγια, αλλά με μέτρα ουσιαστικής και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συμμαχιών της Ελλάδας. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δείχνει κατώτερη των περιστάσεων, «ασχολούμενη μόνο με επικοινωνιακά παιχνίδια και κούφιες "επανεκκινήσεις"» και τονίζει: «Είναι πατριωτική εθνική ανάγκη η προστασία του ελληνισμού, σε οποιοδήποτε σημείο παρουσίας του και πριν απ’ όλα στην Κύπρο».