Κρυφές ευκαιρίες «βλέπει» η ελληνική αγορά στην περίπτωση άτακτου Brexit - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Κρυφές ευκαιρίες «βλέπει» η ελληνική αγορά στην περίπτωση άτακτου Brexit

featured image

Την ανάγκη να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, υπογράμμισε ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τίτλο «No Deal Brexit, Προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης και των επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία».

Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης, είπε, ετοιμάζουμε πολυνομοσχέδιο που προβλέπει την απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, θα αλλάξει τον χάρτη των επενδύσεων, ενώ θα μειώσουμε και τη φορολογία, αλλά πρέπει και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Υπογράμμισε ότι παραμένει ελλειμματική η παραγωγή τροφίμων, ενώ κάλεσε τα επιμελητήρια να συμβάλουν στην προετοιμασία των επιχειρήσεων.

Ο γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας αναφέρθηκε στην ανησυχία που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για τις επερχόμενες εξελίξεις στην περίπτωση άτακτου Brexit, «γιατί βλέπουν ότι έρχονται δασμοί», όπως είπε, και μάλιστα μίλησε για την αβεβαιότητα που επικρατεί και στο θέμα του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027, ο οποίος μετά το Brexit δεν είναι γνωστό τι κονδύλια θα διαθέσει για τη νέα ΚΑΠ.

«Η συγκράτηση τουριστικών ροών από τη βρετανική αγορά», ήταν ο τίτλος της παρέμβασης της Αικατερίνης Κοντουδάκη, υπεύθυνης στρατηγικού σχεδιασμού στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες παραμένουν σταθερά γύρω στα 3 εκατομμύρια ετησίως αποφέροντας 2 δισ. εισπράξεις και με υψηλές δαπάνες διαμονής.

Υπάρχει ο φόβος ότι ένα no deal Brexit θα μειώσει το μερίδιο της Ελλάδας στη βρετανική αγορά, εξαιτίας κυρίως των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, του καθεστώτος διαμονής των tour operators, των αυξημένων τιμών στα εισιτήρια και του ιατροφαρμακευτικού κόστους των τουριστών.

Οι ομιλητές συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές και η αγορά έχουν προχωρήσει σημαντικά την προετοιμασία για τις αλλαγές που επέρχονται στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, αλλά και για την αβεβαιότητα που επικρατεί καθώς από βρετανικής πλευράς παραμένουν άγνωστες πτυχές για την αντιμετώπιση της μετα-Brexit εποχής. Επισημάνθηκαν επίσης οι ευκαιρίες που ανοίγονται, με τη σωστή προετοιμασία, για νέες διμερείς σχέσεις και επενδύσεις, ενώ δεν έλειψε και η αισιοδοξία ότι έστω την τελευταία στιγμή θα συναφθεί συμφωνία, δεδομένων των ιστορικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης, που εδραιώνονται σε βαθείς δημοκρατικούς δεσμούς.

Έχουμε άριστη και εποικοδομητική συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, είπε ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΑ Χαρίλαος Λαμπρόπουλος, προσθέτοντας ότι αναμένουμε «να δούμε ποια στάση θα κρατήσει το ΗΒ έναντι της ΕΕ, αν δηλαδή θα διευκολύνει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και δεν θα περιοριστεί στον ρόλο της τρίτης χώρας» σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε την προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης και των επιχειρήσεων η Πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελαρίδη, η οποία παράλληλα επισήμανε την αβεβαιότητα που προκαλεί όχι μόνον το Brexit αλλά και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, η ρητορική Ερντογάν, για να καταλήξει ότι οι εξαγωγές μας θα επηρεαστούν αλλά θα επιβιώσουμε. Η Αγγλία, υπογράμμισε η κ. Σακελαρίδη, «είναι μεγάλος πελάτης».

Τον κίνδυνο των συναλλαγματικών διακυμάνσεων επισήμανε και η πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη, σημειώνοντας ότι το Επιμελητήριο είναι στρατηγικός εταίρος των βρετανικών επιμελητηρίων και θα συνεργαστεί προς όφελος όλων των εταιριών. Εξέφρασε τέλος την ευχή, έστω την τελευταία στιγμή να βρεθεί συμφωνία.