• Πα. Ιαν 15th, 2021

Ένας Πικάσο στο τραπέζι σας: Δημοπρασία κεραμικών του μεγάλου καλλιτέχνη

ByΠερις

Ιαν 30, 2020

Ένας Πικάσο στο τραπέζι σας: Δημοπρασία κεραμικών του μεγάλου καλλιτέχνη

Ο Πικάσο στο εργαστήρι του σχεδιάζοντας ένα από τα αγαπημένα του μοτίβα για τα έργα σε πηλό

Πιάτα διακοσμητικά και φαγητού, βάζα, κανάτες, πλακάκια, χρηστικά ή και όχι αντικείμενα από πηλό.

Περισσότερα από 3.500 σχέδια είχε δημιουργήσει ο Πικάσο στην ώριμη περίοδο της ζωής του, καθώς από την ηλικία των 65 ετών ασχολήθηκε με πάθος με την κεραμική τέχνη, που έγινε γρήγορα ένα από τα κύρια μέσα της έκφρασής του. Άλλα με σκηνές ταυρομαχιών και άλλα με απεικονίσεις ζώων, όπως οι ταύροι ή οι κατσίκες, άλλα με κουκουβάγιες και ψάρια και, βέβαια, τα πορτρέτα, όπως αυτά της δεύτερης συζύγου του, της Ζακλίν Ροκ, αυτά τα κεραμικά αποτελούν την άλλη πλευρά της δημιουργίας του κορυφαίου καλλιτέχνη, στην οποία αφιερώθηκε με πάθος.

Κάποια από αυτά, με σαφείς νύξεις έμπνευσης από την ελληνική αρχαιότητα, απόλαυσε και το ελληνικό κοινό πριν από μερικούς μήνες, χάρις στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός». Και κάποια άλλα όμως βγαίνουν από σήμερα, και ως τις 7 Φεβρουαρίου, σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s. Ένας άλλος Πικάσο, μα πάντα Πικάσο, σε τιμές προσιτές βέβαια, που δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα ζωγραφικής του, αφού η χαμηλότερη μπορεί να είναι ακόμη και 3.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία σειρά από πιάτα κυρίως, αλλά και κανάτες, σε πολλά από τα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει επιρροές από την κεραμική τέχνη αρχαίων πολιτισμών, ιδιαίτερα των λαών της Μεσογείου. Στα κεραμικά του έργα, έτσι, είναι φανερή η χρήση διάφορων σχημάτων, μοτίβων και θεμάτων από την αρχαιότητα, -πολύ συχνά και από τη μυθολογία- χωρίς αντιγραφή, ωστόσο, αλλά ως δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας. «Για εμένα, δεν υπάρχει παρελθόν ή μέλλον στην τέχνη», όπως έλεγε εξάλλου ο Πικάσο. «Εάν ένα έργο τέχνης δεν μπορεί να ζει πάντα στο παρόν, δεν πρέπει να το θεωρούμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *