Ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από τις μισές ιατρικές μελέτες δεν συμμορφώνονται με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς των ΗΠΑ.
Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη, πως όχι μόνο αψηφούν την ίδια τη νομοθεσία, αλλά κοστίζουν κιόλας στο Δημόσιο πάνω από 4 δισ. δολάρια σε ανείσπρακτα πρόστιμα.
Πριν από τρία χρόνια, ο αμερικανικός FDA (US Food and Drug Administration) υποχρέωσε όλες τις κλινικές μελέτες να καταχωρίζουν τα αποτελέσματά τους, είτε θετικά είτε αρνητικά, σε μια ομοσπονδιακή βάση δεδομένων μέσα σε έναν χρόνο από την ολοκλήρωση των δοκιμών.
Όπως βρήκαν όμως οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet», το 1/3 των μελετών δεν δημοσιεύουν καν δεδομένα και τουλάχιστον οι μισές το κάνουν εκτός χρονικών ορίων.
Αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί «σημαντική απειλή» τόσο για την ίδια την έρευνα όσο και τα παραγόμενα προϊόντα, σπαταλώντας πολύτιμους δημόσιους πόρους.
«Ασθενείς και γιατροί δεν μπορούν να κάνουν σωστά πληροφορημένες επιλογές για ποιες θεραπείες δουλεύουν καλά όταν τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δημοσιεύονται. Οι κλινικές μελέτες δεν είναι αφηρημένα ερευνητικά έργα, είναι μεγάλες, δαπανηρές και πρακτικές αξιολογήσεις που επηρεάζουν άμεσα τη φροντίδα των ασθενών», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Ben Goldacre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Πηγή: www.newsbeast.gr