Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, αλλά και της Ιταλίας, με το οποίο καταδικάζονται τα δύο μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως το ανακοινωθέν βασίζεται αποκλειστικά σε εξωπραγματικά και ψευδή επιχειρήματα.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι τα μνημόνια κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι «νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε ψευδή επιχειρήματα.
Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.
Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.
Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».
Η «Αλ Αχράμ» για την πενταμερή του Καΐρου με θέμα τη Λιβύη
Στο μεταξύ, μεγάλη αναφορά στη χθεσινή πενταμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, που συνεδρίασαν στο Κάιρο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και να συντονίσουν τις ενέργειές τους στην αντιμετώπιση του θέματος, κάνει ο αιγυπταικός Τύπος. Όλοι οι υπουργοί υποστήριξαν την ανάγκη πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η «Αλ Αχράμ» χρησιμοποιεί για τίτλο μία χαρακτηριστική φράση του Αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι: «Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν πολιτικές λύσεις. Όχι βία».
Στις δηλώσεις τους, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν καταγράφεται ότι αυτά παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της περιοχής.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε ειδική αναφορά στη μεταφορά των προκλήσεων που επιχειρεί η Τουρκία, από το Αιγαίο και την Κύπρο προς την Λιβύη, ευχαριστώντας θερμά τη Γαλλία που συμμετείχε σε αυτήν την πενταμερή συνάντηση.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Υβ Λε Ντριάν, ο οποίος απέρριψε ξεκάθαρα τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία παραβιάζει το θαλάσσιο δίκαιο. Παράλληλα τόνισε ότι αυτές οι συμφωνίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, επαναλαμβάνοντας ότι θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
«Η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είναι μία από τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού, που τονίζει η «Αλ Αχράμ».
Επίσης, ο ίδιος επισήμανε ότι η Τουρκία παραβιάζει το θαλάσσιο δίκαιο, χαρακτηρίζοντας τα μνημόνια που υπέγραψε με τη Λιβύη ως αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, ενώ επανέλαβε ότι θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Τάχθηκε, ακόμη, υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δίκαιου και του δικαίου της θάλασσας. «Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση χωρίς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε να «βαλκανοποιήσουμε» την περιοχή, για να καταλήξει πως πρέπει να παρέμβει η διεθνής κοινότητα.
Παράλληλα, οι πέντε υπουργοί καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που έθεσε στην παρέμβασή του και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι τώρα με την απόφασή της (η Τουρκία) να εγκρίνει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, ουσιαστικά μεταφέρει τις προκλήσεις της στη Λιβύη. «Δεν μπορεί να υπάρξει, πάντως, πολιτική λύση στο θέμα της Λιβύης με παραβίαση του εμπάργκο όπλων», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στην Αφρική. «Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν πολιτικές λύσεις, και όχι βία», δήλωσε ο κ. Σούκρι και συμπλήρωσε πως «η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης αποτελεί ανάγκη», σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Ελπίζουμε ότι οι Λίβυοι θα καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την επίλυση της κρίσης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και κατέληξε: «Η Αίγυπτος υποστηρίζει πλήρως τη Διάσκεψη του Βερολίνου και τους στόχους της».
Πηγή: www.newsbeast.gr