Πέντε προτάσεις της κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Πέντε προτάσεις της κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

featured image

Η τριήμερη επισκόπηση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου και να τεθεί στο Eurogroup του Μαρτίου, ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο κύκλος των επαφών «πήγε καλά», η χώρα συνεχίζει να υλοποιεί πολιτικές σε όλα τα πεδία και υπάρχει πρόοδος στα δημοσιονομικά (περίπου -όπως ανέφερε- έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί ότι το 2019 η ανάπτυξη θα είναι 2%, είπε), τα διαρθρωτικά και τις αποκρατικοποιήσεις. Έως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε ο ίδιος, πρέπει να προχωρήσουν τα πεδία που αφορούν την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, το ασφαλιστικό, την αξιολόγηση της ενέργειας, το ιδιωτικό χρέος και τις καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά δάνεια.

Εκ των πραγμάτων, το Eurogroup στις 16 Μαρτίου αποτελεί μια κομβική ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις επόμενες μειώσεις φόρων. Στο σημείο αυτό, ο παράγοντας του υπουργείου δήλωσε ότι με τις πέντε προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς δημιουργείται -άμεσος ή έμμεσος- δημοσιονομικός χώρος και στην περίπτωση αυτή προηγείται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, προέβαλε την προσωπική (όπως είπε) άποψή του ότι «εάν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, εντός και εκτός προϋπολογισμού, θέλω να ενισχύσω και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μέσω των αμυντικών δαπανών».


Ο ορίζοντας στο «μέτωπο» των πλεονασμάτων θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πριν από τον Οκτώβριο, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021, ενώ έως τον Μάρτιο το υπουργείο θα έχει ολοκληρώσει και τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται θετικό το γεγονός ότι στο τριήμερο αυτό των επαφών, οι θεσμοί, ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών συζήτησαν παραμέτρους του DSA.

Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου για το θέμα της λήξης του καθεστώτος προστασίας της α» κατοικίας στις 30 Απριλίου, ανέφερε πως έως το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση δεν καλείται να νομοθετήσει για τη νέα πλατφόρμα ιδιωτικού χρέους, αλλά να δοθεί μια κατεύθυνση και -με τη σημαντική συνεισφορά από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες- να «βγαίνουν στη σέντρα» οι κακοπληρωτές. Ενώ, για το εάν υπάρχει φόβος να εμφανιστεί και στην Ελλάδα το φαινόμενο της Ισπανίας με τους μαζικούς πλειστηριασμούς α» κατοικίας και τις εξώσεις νοικοκυριών, επεσήμανε ότι «υπάρχει βούληση, βαθμοί ελευθερίας και πρωτοβουλίες για να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι δυνητικοί κίνδυνοι».

Σημειώνεται ότι, στο τριήμερο αυτό των επαφών τέθηκε και το θέμα της υγείας, το οποίο, όμως, αφορά στον Ιούνιο και στην 6η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Μάιο.

Εξάλλου, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν δημοσιεύματα για διαφωνίες του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφωνίας με τον κ. Βρούτση, ούτε για τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ