Την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων διαλόγου για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χθες το βράδυ στην ΕΡΤ1.
«Το ερώτημα είναι το εξής: Εάν συγκρίνουμε τη θέση της χώρας μια 20ετία πριν και τώρα, σε σχέση με την Τουρκία, το ΑΕΠ της Τουρκίας, τον πληθυσμό της Τουρκίας, τον περιφερειακό της ρόλο, είναι καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα για εμάς; Ασφαλώς είναι χειρότερα. Μάλλον μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σ» αυτό. Η φορά των πραγμάτων ποια είναι;», είπε. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να μην έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας και τις κεραίες μας τεντωμένες, ώστε αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να πάμε στο τραπέζι του διαλόγου. Είναι καλύτερα να πάμε μετά από ένα θερμό επεισόδιο με αβέβαια αποτελέσματα; Το θέτω για προβληματισμό».
Επιπλέον, χαρακτήρισε «πατριδοκάπηλες», κάποιες «φωνές» που «υπερθεματίζουν και μιλούν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, αγνοώντας ποια είναι η πραγματική κατάσταση, ποιες είναι οι διεθνείς αποφάσεις, το διεθνές δίκαιο, τι θα κερδίσουμε πηγαίνοντας στην Χάγη». «Ο όρος συνεκμετάλλευση είναι φορτισμένος αρνητικά. Τι σημαίνει; Για παράδειγμα, συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο; Εγώ λέω να μη γίνει καμία εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, να μείνει καθαρό, να μη ρισκάρουμε κανενός είδους ατύχημα. Είναι και η ατμομηχανή του τουρισμού, αυτές οι χρήσεις δεν είναι συμβατές πάντοτε», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον εκλογικό νόμο τρία χρόνια πριν από τις εκλογές, επισημαίνοντας ότι «δεν ήταν κάποιος «άσσος» που βγάλαμε από το μανίκι μας, όπως παλιά».
«Αν δεν θέλουμε αυτή η υπόθεση της συναίνεσης να είναι μια ανέξοδη ρητορική, μια «γλυκανάλατη επίκληση» που είπε και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να δούμε κάθε φορά, αν έχει πεδίο εφαρμογής. Στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου ναι, υπήρξε -και προφανώς σχετίζεται με τον ρόλο του ΠτΔ- συναίνεση. Σε άλλα πράγματα, στον εκλογικό νόμο που είναι ένα από τα βασικά ζητήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, υπήρξε μια κορυφαία σύγκρουση», συμπλήρωσε.
Τέλος, σχετικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Το θέμα του ονόματος, πέρα από το ότι θα συζητηθεί στο συνέδριο, δεν νομίζω ότι είναι το κύριο για εμάς. Δεν είναι αυτό που θα αποκαταστήσει την επικοινωνία μας με έναν ευρύτερο κόσμο. Εγώ θέλω, πηγαίνοντας για το συνέδριο, να μη συζητήσουμε μόνο για το όνομα, μόνο για τον τρόπο εκλογής του προέδρου. Να συζητήσουμε για την επικαιροποίηση του προγράμματός μας, να βάλουμε τους φορείς της κοινωνίας, την ίδια την κοινωνία, τους φίλους, τους ψηφοφόρους μας να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να μην είναι μια εσωστρεφής διαδικασία».
Πηγή: www.newsbeast.gr