Εδώ και μέρες το επιτελείο του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πιθανολογούσε ότι η ανώτατη δικαστικός Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μπορεί να είναι ένα από τα ονόματα που θα μπορούσε να προτείνει ο πρωθυπουργός για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν ήταν όμως σίγουροι μέχρι να το ακούσουν από τα χείλη του ίδιου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς δεν γνώριζε κανένας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μυστική συνάντηση που είχε προηγηθεί στο σπίτι του προέδρου της κυβέρνησης στον Λυκαβηττό με την υποψήφια για τον ύπατο πολιτειακό θώκο.
Μόλις ο κ. Τσίπρας άκουσε από την τηλεόραση την ανακοίνωση του ονόματος από τον πρωθυπουργό το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 15 Ιανουαρίου, άλλαξε άρδην τα πλάνα του.
Τις προηγούμενες ημέρες είχε συζητηθεί το σενάριο να αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιο άλλο άτομο από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, στο οποίο συγκαταλεγόταν και η κ. Σακελλαροπούλου που ούτως ή άλλως η κυβέρνησή του είχε προτείνει μέσα Οκτωβρίου του 2018 για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (συγκεκριμένα η πρόταση είχε γίνει από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου). Δεν είχαν μιλήσει όμως μαζί της καθώς ανέμεναν πρώτα να δουν ποιον υποψήφιο θα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στο άκουσμα της κας Σακελλαροπούλου τα σχέδια ανατράπηκαν.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη την επόμενη κιόλας ημέρα στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδρούρου. Σε αυτή κλήθηκαν μεταξύ άλλων η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, ο Α» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Β» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Γ» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο προϊστάμενος του γραφείου της Κ.Ο. Κώστας Βασιλάκης.
Στη συνάντηση, που κράτησε κάτι λιγότερο από μια ώρα, το λόγο πήρε πρώτος ο κ. Τσίπρας ο οποίος εισηγήθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στην πρόταση της κυβέρνησης για τρεις λόγους:
Πρώτον, επειδή ούτως ή άλλως είναι ένα πρόσωπο που είχε επιλέξει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεύτερον, επειδή όλα έδειχναν πως η κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει την ατζέντα των εθνικών θεμάτων που κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα θέτοντας στο επίκεντρο τυχόν άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου και τρίτον, για να μην καταδείξει το κόμμα ότι ακολουθεί μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική όπως έκανε παλαιότερα η Νέα Δημοκρατία, όπως τους εξήγησε.
Επί της ουσίας δεν υπήρχε κάποιο λογικό επιχείρημα να απορριφθεί η υποψηφιότητα οπότε όλοι παριστάμενοι συμφώνησαν ομόφωνα και από τη στιγμή που κανένας δεν έφερε αντίρρηση θεωρήθηκε περιττό να συγκληθούν διευρυμένα κομματικά όργανα για να πιστοποιηθεί η απόφαση.
Έτσι, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έδωσε στους λογογράφους του τις κατευθύνσεις προκειμένου να συντάξουν το κείμενο που θα εκφωνούσε μπροστά στις κάμερες. Όπως θα έλεγε λίγο αργότερα με φόντο τον κόκκινο πίνακα με τους δύο μαύρους ταύρους που είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν «ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός επιτυχημένου Προέδρου, του Προόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα», προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον αντιγράψει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας» και θα δώσει «τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία» και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της δημοκρατίας μας».
Ακολούθως εξήρε το έργο της κ. Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας «πως αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας» και «δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής, που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους». Μεθαύριο το πρωί η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να γίνει η πρώτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγόμενη για μια πενταετία με 265 ψήφους αφού έχει τη συναίνεση και του Κινήματος Αλλαγής εκτός από τη Νέα Δημοκρατία (που θα έχει μια απουσία από τη διαδικασία, αυτή του κ. Αντώνη Σαμαρά) και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: www.newsbeast.gr