Αφήνοντας πίσω τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει αυτές τις ώρες το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στα Ηλύσια Πεδία που θα είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός του πρωθυπουργού στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που έχουν ως στόχο να καταστήσουν ανενεργό το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που πλήττει ευθέως την εθνική μας ακεραιότητα.
Η συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και αν μη τι άλλο το κλίμα εκεί θα είναι πολύ περισσότερο ευνοϊκό σε σχέση με αυτό που συνάντησε η ελληνική κυβέρνηση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που μπορεί να μην ήταν βέβαια εχθρικό, αλλά αν μη τι άλλο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέγουν εν πολλοίς την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα, τουλάχιστον στο προσκήνιο. Με τη Γαλλία όμως δεν συμβαίνει το ίδιο, αφού εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που αν μη τι άλλο ευνοεί τις ελληνικές θέσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν αναμένεται να σταλούν νέα μηνύματα στην Άγκυρα περί συμμόρφωσης με το διεθνές Δίκαιο και φυσικά ευθείας καταδίκης των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν σημαντικότατα γαλλικά συμφέροντα αφού η εταιρεία Total είναι ένας από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς που πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής οικονομικής ζώνης και παράλληλα συνάπτει συμφωνίες για αντίστοιχες αντλήσεις υδρογονανθράκων με τη χώρα μας. Μάλιστα προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της έναντι της τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Μακρόν έχει δώσει εντολή να πλέουν γύρω από τις πλατφόρμες, στην περιοχή ανοικτά της Κύπρου, γαλλικές φρεγάτες έτοιμες να ανοίξουν πυρ σε περίπτωση που δεχθούν οποιαδήποτε ενόχληση από τον τουρκικό στόλο.
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό σε λίγες μέρες στο Παρίσι με αφορμή και τη διοργάνωση από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο ενός οικονομικού φόρουμ που έχει ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Οι δύο ηγέτες συναντιούνται για δεύτερη φορά από την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία, πριν από περίπου έξι μήνες.
Ο κ. Μακρόν είχε έρθει με τη σύζυγό του στην Αθήνα αρχές Σεπτεμβρίου όπου ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και η χρονομίσθωση τουλάχιστον δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm (από το 2013 γίνονται οι σχετικές συζητήσεις). Επειδή η χώρα μας αδυνατεί να δώσει τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για την αγορά δύο τέτοιων μεγάλων σκαφών, προκρίθηκε η ιδέα της ενοικίασής τους. Εάν όμως διαπιστωθεί ότι ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις μας, τότε θα προχωρήσουμε στην αγορά τους. Το ίδιο είχε συμβεί παλαιότερα και με τις δύο ολλανδικές φρεγάτες τύπου Kortenaer που τις πήραμε με χρονομίσθωση και ακολούθως εντάχθηκαν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για τις γνωστές φρεγάτες «Έλλη» (F – 450) και «Λήμνος» (F – 451).
Πηγή: www.newsbeast.gr