Γκολ από κόρνερ, ψαλιδάκια, ποδηλατάκια και οι εφευρέτες τους - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Γκολ από κόρνερ, ψαλιδάκια, ποδηλατάκια και οι εφευρέτες τους

featured image

Οι περισσότεροι φαντάζονται ότι όλα αυτά τα όμορφα με τη μπάλα ξεκίνησαν κάπου στη Βραζιλία. Μπορεί και να είναι έτσι.  Ωστόσο, η καταγεγραμμένη πραγματικότητα είναι ότι το πρώτο επίσημο γκολ από κόρνερ το σημείωσε ένας Αργεντινός, ενώ το πρώτο ψαλιδάκι και τα πρώτα ποδηλατάκια εμφανίστηκαν στην Χιλή. Γενικότερα όμως πρόκειται για ιστορίες και εικόνες που ξεφύτρωσαν σε εκείνες τις γειτονιές και που ενώνουν το ποδόσφαιρο της Νοτίου Αμερικής. Εξ ου και τα λατίνικα ονόματα με τα οποία έγιναν γνωστές αρχικά οι ενέργειες αυτές. Τι είναι αλήθεια και τι όχι, δεν ε΄χει σημασία. Ας αφήσουμε τους αστικούς μύθους να ξετυλιχτούν…

El gol Olimpico

Πρόκειται για την πιο σπάνια περίπτωση σε σχέση με τις άλλες δύο και ως απαρχή του φαινομένου θεωρείται η δεύτερη μέρα του Οκτωβρίου του 1924. Το απ» ευθείας κόρνερ σημείωσε ο επιθετικός της Ουρακάν, Τσεζάρεο Ονσάρι στη νίκη της Αργεντινής επί της Ουρουγουάης στο Μπουένος Αϊρες. Ηταν οι Αργεντινοί που το ονόμασαν «Ολυμπιακό γκολ», καθώς ήταν το πρώτο που δέχτηκαν οι Ουρουγουανοί έπειτα από την κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Το διασημότερο τέτοιο που έχει μπει ποτέ όμως ανήκει στον Κολομβιανό, Μάρκος Κολ, ο οποίος στο Μουντιάλ του 1962 νίκησε με αυτόν τον τρόπο τον θρυλικό Λεβ Γιασίν!

La chilena


Ο Ραμόν Ουνθάγα έφτασε στη Χιλή, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα μετανάστης από την Ισπανία. Ηταν μέσος και αμυντικός στην Εστρέγια ντελ Μαρ και έφτασε να είναι αρχηγός της Εθνικής Χιλής στο Κόπα Αμέρικα του 1916 και του 1920. Σε εκείνον λοιπόν έχει πιστωθεί επισήμως από την Παγκόσμια Ομοσπονδία το πρώτο ψαλιδάκι που αντίκρισε ποτέ ο κόσμος του ποδοσφαίρου. Το έκανε τον Ιανουάριο του 1914 σε ένα ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Ταλκαουάνο. Εκτοτε βέβαια έχουν δει τα μάτια μας εκπληκτικά ανάποδα ψαλίδια. Επειδή όμως το πρώτο το είδαν στην Χιλή, το ονόμασαν και chilena, δηλαδή «Χιλιανή».

La bicicleta

«Τα “ποδηλατάκια” είναι δικά μου. Εκείνοι που με έβλεπαν να τα κάνω, ξέρουν». Με αυτό τον τρόπο ο Αουγούστο Αρένας είχε κλείσει την τελευταία συνέντευξη του λίγο πριν φύγει από τη ζωή τον Μάρτιο του 2015. Ο Χιλιανός μέσος υπήρξε ο αρχηγός της καλύτερης Εβερτον (σ.σ.: της Χιλής) όλων των εποχών, οδηγώντας την σε δύο τίτλους (1950, 1952). Ντριμπλαδόρος, φαντεζί, έκανε “ποδηλατάκια” κάθε φορά που είχε απέναντι του κάποιον αντίπαλο. Στην δική του περίπτωση κανείς δεν ξέρει ποια ήταν η πρώτη φορά. Μόνο που κανείς επίσης δεν είχε καταγράψει αυτή την ενέργεια πριν την εμφάνιση του Αρένας. Οι Βραζιλιάνοι βέβαια ενίστανται γι» αυτό και έχουν τον αντίλογο τους με τον θρυλικό Λεονίντας. Ωστόσο, ο Αουγούστο Αρένας θεωρείται ο εφευρέτης της la bicicleta.

Falleció «El Pelusa» Augusto Arenas, ídolo de #Everton y creador de la «bicicleta».
Fue Campeon en 1950 y 1952.
pic.twitter.com/ATNhk7guDZ

— Fanatik Shop (@FANATIKSHOP) 24 Μαρτίου 2015

Πηγή: gazzetta.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ