• Τε. Ιαν 27th, 2021

Το μυστικό για υψηλότερες συντάξεις για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

ByΠερις

Φεβ 1, 2020

Το μυστικό για υψηλότερες συντάξεις για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος

Με το δίλημμα ποιας  ασφαλιστικής κλίμακας πρέπει να διαλέξουν θα βρεθούν αντιμέτωποι περισσότεροι από 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι  μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ιδιαίτερα όσοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η επιλογή τους θα επηρεάσει το τελικό ποσό της σύνταξής τους. Δεδομένου ότι στην εξίσωση για το ποσό της σύνταξης μπαίνουν οι αποδοχές από το 2002 και μέχρι την στιγμή της αίτησης και οι σημερινοί ασφαλισμένοι μη μισθωτοί μετρούν ήδη πολλά ή λιγότερα έτη ασφάλισης με τα παλιά συστήματα – δηλαδή με βάση τις χρονοκλάσεις του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και με βάση το εισόδημα την τελευταία 3ετία – ο  «γρίφος» δεν είναι απλός.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, ρόλο – «κλειδί» για τις νέες συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών κρατά στο καινούριο σύστημα η 3η ασφαλιστική κατηγορία των 312 ευρώ (236 για κύρια σύνταξη). Η πλειοψηφία των επαγγελματιών που ασφαλίζονταν στο παρελθόν με τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, φαίνεται να έχουν καταβάλλει μια μέση εισφορά για τα έτη 2002 – 2019 της τάξης των 240 ευρώ, με μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών περίπου 1.200 ευρώ. Πρόκειται για ασφαλισμένους του πρ. ΟΑΕΕ που μετρούν ήδη από 20 έως 30 έτη ασφάλισης και έχουν ακόμη μπροστά τους από 5 έως 20 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Στο νέο σύστημα για να διατηρήσουν τις συντάξιμες αποδοχές τους στο ύψος των παλαιών καταβαλλομένων εισφορών θα πρέπει να ενταχθούν στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, ενώ σε περίπτωση που θέλουν να αυξήσουν το τελικό ποσό της σύνταξής τους θα πρέπει να επιλέξουν υψηλότερη κατηγορία.  Η επιλογή της 3ης ασφαλιστικής κατηγορίας εκτιμάται πως καλύπτει περί το 80% των ασφαλισμένων του πρ. ΟΑΕΕ που έχουν ασφαλιστεί διαχρονικά σε μεσαίες και υψηλές κλάσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *