Μπορεί οι ειδικοί να συσχετίζουν, με βάση όσα στοιχεία διαθέτουν έως τώρα, τον νέο κορονοϊό με τις νυχτερίδες, από τις οποίες πιστεύεται πως ξεκίνησε και μέσω άλλου ξενιστή, πιθανώς του παγκολίνου, πέρασε στον άνθρωποι, ωστόσο στην Ιδνονησία δεν πτοούνται και το κρέας νυχτερίδας παραμένει δημοφιλές σε κάποιες περιοχές.
Η φυλή Μιναχάσαν που ζει στο βόρειο Σουλαουέσι χρησιμοποιεί το κρέας νυχτερίδας στο παραδοσιακό της φαγητό με κάρυ με την ονομασία «πανίκι». Σε αυτό χρησιμοποιούνται ολόκληρες οι νυχτερίδες μαζί με τα κεφάλια και τα φτερά τους, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.
«(Ο κορονοϊός) δεν επηρέασε τις πωλήσεις» δήλωσε ο έμπορος Στένλι Τιμπουλένγκ από τον πάγκο του στην πόλη Τομοχόν του βόρειου Σιλαουέσι, νότια της πρωτεύουσας της επαρχίας Μανάντο. «Στην πραγματικότητα οι πωλήσεις συνεχίζονται. Πάντα ξεπουλάμε» πρόσθεσε.
Κατά μέσο όρο ο Τιμπουλένγκ πουλάει 50 με 60 νυχτερίδες, ενώ στη διάρκεια εορτών μπορεί να πουλήσει ακόμη και 600.
«Οι νυχτερίδες είναι η αγαπημένη πηγή πρωτεϊνών για τους κατοίκους, κυρίως στο βόρειο Σουλαουέσι» δήλωσε ο Ουίλιαμ Β. Βονγκσό, ειδικός στην κουζίνα της Ινδονησίας και συγγραφέας. «Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι τα φτερά» πρόσθεσε.
Πρώτα αφαιρούν τους αδένες από τις μασχάλες και τον λαιμό της νυχτερίδας για να ξεφορτωθούν την άσχημη οσμή τους. Μετά τις καίνε για να φύγουν οι τρίχες τους προτού τις κόψουν και τις μαγειρέψουν με βότανα, μπαχάρια και γάλα καρύδας.
Ο κορονοϊός πιστεύεται ότι προήλθε από μια αγορά τροφίμων στην Ουχάν, στην οποία πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι προήλθε από τις νυχτερίδες και μετά πέρασε στους ανθρώπους μέσω άλλου ξενιστή, πιθανώς των παγκολίνων.
Προς το παρόν κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί στην Ινδονησία, όμως η επιδημία ώθησε αρκετά εστιατόρια της Τζακάρτα να αφαιρέσουν τις νυχτερίδες από το μενού τους.
Πηγή: www.newsbeast.gr