Μην αφήνεις την Κύστη σου να σε κρατάει πίσω - Kamarini.com

Breaking

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Μην αφήνεις την Κύστη σου να σε κρατάει πίσω

featured image

Το φαινόμενο της υπερλειτουργικής κύστης και της ακράτειας έχει παρουσιάσει τελευταία ιδιαίτερη αύξηση, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Πρόκειται για μία άκρως ενοχλητική κατάσταση η οποία μπορεί να δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του πάσχοντος.

Παρόλο που η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία τα θέματα διαταραχών της ούρησης μπορούν να εμφανιστούν και σε μικρότερες ηλικίες. Η καθιστική ζωή κυρίως λόγω των πολλών ωρών εργασίας, αλλά και η αποφυγή έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας μέσω ουρολόγου εντείνουν την κατάσταση.

Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) μέσα από την καμπάνια «Δεν κρατιέμαι» έχει προβεί στην προβολή και προώθηση του πολύ ιδιαίτερου και άκρως σημαντικού θέματος της Υπερλειτουργικής Κύστης και της Ακράτειας.

photo1

Στόχος της δράσης είναι να αναδείξει πόση σημασία έχει ο έλεγχος και η εξέταση του συμπτώματος από τον κατάλληλο γιατρό (ουρολόγο), ώστε ο πάσχων να μην προχωράει σε «λύσεις» ανάγκης (όπως πάνες, σερβιέτες ή ειδικά εσώρουχα). Καθώς η κατάλληλη αγωγή και θεραπεία είναι αυτή που είτε θα μειώσει σημαντικά το φαινόμενο και τη συχνότητά του, ή ακόμα και θα το θεραπεύσει τελείως (κάτι που φυσικά εξαρτάται από τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης).

Τι ακριβώς εννοούμε όμως όταν κάνουμε λόγο για Υπερλειτουργική κύστη;

Το σύνδρομο της Υπερλειτουργικής κύστης χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνοουρία, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία. Αν και η όροι συχνά συγχέονται υπάρχει διαφορά μεταξύ τους.

Η επιτακτικότητα είναι το σύμπτωμα μιας ξαφνικής επιθυμίας για ούρηση, που είναι δύσκολο να ανασταλεί. Συχνουρία ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία το άτομο χρειάζεται να αδειάσει την κύστη του πάνω από οκτώ φορές το εικοσιτετράωρο.


Και ως ακράτεια ούρων περιγράφουμε οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για μια ασθένεια που μπορεί να εμφανίζεται είτε ως απώλεια λίγων σταγόνων ούρων, είτε ως πλήρης αδυναμία συγκράτησης των ούρων.

photo2

Με βάση την πληθυσμιακή μελέτη των 16.776 ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερλειτουργικής κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες.

Πώς το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών;

Το σύνδρομο έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Έχει αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή αφού οι πάσχοντες αποφεύγουν τον κινηματογράφο, τις αθλητικές εκδηλώσεις και άλλους χώρους διασκέδασης. Επηρεάζει τον ύπνο καθώς οι πάσχοντες σηκώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν έναν ξεκούραστο και άνετο ύπνο. Επιπροσθέτως μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στην αποφυγή σεξουαλικής δραστηριότητας και αθλητικών ασκήσεων με φόβο την πιθανή ακράτεια ούρων.

Η σωστή διάγνωση είναι το κλειδί της ορθής αντιμετώπισης

Η διάγνωση και η αξιολόγηση γίνεται από τον ουρολόγο με βάση το ιστορικό, τη χρήση ημερολογίων ούρησης και ερωτηματολογίου.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αλλαγή στον τρόπο ζωής (περιορισμός της πρόσληψης παραγόντων που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη), ασκήσεις πυελικού εδάφους για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής και φαρμακευτική αγωγή.

Στις περιπτώσεις που οι προηγούμενες θεραπείες αποτυγχάνουν, άλλες επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας (όπως η ενδοκυστική έγχυση ειδικών φαρμακευτικών ουσιών και η ηλεκτρική νευροδιέγερση) μπορούν να δώσουν αποτελέσματα.

Αν κι εσύ δεν κρατιέσαι να ζήσεις τη ζωή σου ελεύθερα, μάθε τώρα πως να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της υπερλειτουργικής κύστης. Μπες στο denkratiemai.gr και φυσικά επικοινώνησε με έναν ειδικό σήμερα!

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ