Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά την άμεση απομάκρυνση του κέντρου υποδοχής στη Μόρια, την ώρα που μια γιατρός στη δομή απηύθυνε προειδοποίηση για «σοβαρό κίνδυνο» εμφάνισης ασθένειας όσων διαμένουν εκεί, λόγω έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι ροές στα νησιά του Αιγαίου συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα η άφιξη νέων οικογενειών να χτυπά ακόμη πιο έντονα τον συναγερμό στα κέντρα αυτά, λόγω του ότι πλέον έχουν στριμωχθεί σε αυτά πολλοί παραπάνω άνθρωποι από ό,τι είχαν σχεδιαστεί.
Τουλάχιστον 20.000 ψυχές είναι στοιβαγμένες στον καταυλισμό, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανησυχούν για τις συνθήκες διαμονής, που χαρακτηρίζονται άθλιες, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν ασθένειες -κάτι που είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό.
Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Αντρέι Μάχετσιτς, δήλωσε: «Περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν τώρα σε κέντρα υποδοχής σε πέντε νησιά, που σχεδιάστηκαν αρχικά για 5.400 άτομα. Ανησυχούμε σοβαρά για την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης».
«Η Ελλάδα ήταν γενναιόδωρη και στάθηκε στους πρόσφυγες, παρά την πολύ περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση, ενώ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν αναλάβει ένα υπερβολικά δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι ζωτικής σημασίας και άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους, για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιέσεων με τη λήψη των μεταφερθέντων αιτούντων άσυλο και το άνοιγμα των χώρων υποδοχής», πρόσθεσε.
Για να συμπληρώσει: «Προκύπτει επείγουσα ανάγκη για την κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της, όσον αφορά τη μετακίνηση χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα».
Συνολικά, πάνω από 42,000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, τη Λέρο και την Κω. Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσής τους, χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της δρ. Χάνα Ποσπισίλοβα, μια από τους γιατρούς που εργάζονται εθελοντικά στη Λέσβο. Όπως τόνισε στο βρετανικό Μέσο, ανησυχεί πολύ σχετικά με την αδυναμία να θεραπευτούν βαριά άρρωστοι άνθρωποι, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες, γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει.
Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους, όμως απαντούν πως είναι τα μοναδικά που έχουν. Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία στον Guardian, όλα αυτά που ανέφερε η Ποσπισίλοβα «με κάνουν να ανησυχώ πάρα πολύ. Μπορεί να είμαστε πάνω από ασθενείς, αλλά κανείς δεν θεραπεύεται, καθώς είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο σε αυτές τις συνθήκες».
Πηγή: www.newsbeast.gr