ΕΕ: Οι 27 συμφωνούν για «κοινή απάντηση» στον κορονοϊό, αλλά Γερμανία και Ολλανδία λένε όχι στο κορονο-ομόλογο - Kamarini.com

Breaking

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΕΕ: Οι 27 συμφωνούν για «κοινή απάντηση» στον κορονοϊό, αλλά Γερμανία και Ολλανδία λένε όχι στο κορονο-ομόλογο

featured image

Οι 27 χώρες της ΕΕ δέχθηκαν χθες Πέμπτη, έπειτα από πιέσεις της Ιταλίας, όπου η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, να εξετάσουν σε διάστημα 15 ημερών πιο σθεναρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση στην οικονομία που προβλέπεται λόγω της covid-19.

«Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης της covid-19 και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισαν στην κοινή τους ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από το Eurogroup να «παρουσιάσει τις προτάσεις του σε διάστημα δύο εβδομάδων» ώστε να «ενισχυθεί η απάντηση με νέες δράσεις (…) δεδομένων των εξελίξεων», να δοθεί «κοινή απάντηση».

Την υποβολή των νέων προτάσεων επέβαλαν η Ιταλία και η Ισπανία: αξίωσαν μια «ισχυρή και επαρκή» οικονομική αντίδραση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνόδου, η Ρώμη απείλησε να αρνηθεί να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, αν οι υπόλοιπες χώρες δεν λάμβαναν υπόψη τους το αίτημά της αυτό.

«Στόχος είναι να αντιδράσουμε με ριζοσπαστικά και πραγματικά επαρκή οικονομικά μέσα σ’ έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να διεξαγάγουμε από κοινού προκειμένου να κερδίσουμε το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Κόντε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησαν «να εργαστούμε για την εξεύρεση ενός εργαλείου» ώστε να δημιουργηθεί κοινό ομόλογο για όλη την ευρωζώνη, βλέποντας σε αυτό το θεμέλιο μιας πιο αλληλέγγυας ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Έκτακτα μέτρα»


Στην αρχή της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε επίσης να ληφθούν «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Όμως η ιδέα της αμοιβαιοποίησης των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, που θα διευκόλυνε τον δανεισμό των χωρών του νότου, δεν αρέσει στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε απερίφραστα την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, των λεγόμενων «corona bοnds».

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Την άποψη της συμμερίστηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε: «τασσόμαστε κατά (…) και δεν θέλω να σκεφθώ ποιες συνθήκες θα μας άλλαζαν τη γνώμη».

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων στην ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία. Η καραντίνα σημαίνει αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων, πτώση των χρηματιστηρίων και οδηγεί σε δραματικές οικονομικές προβλέψεις.

Οι χώρες της ΕΕ, ήδη από την αρχή της κρίσης, προχώρησαν στη λήψη οικονομικών μέτρων, κυρίως στην αύξηση δαπανών, χωρίς όμως να συντονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες και διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες, οι ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν την αναστολή των ευρωπαϊκών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι που θα τους επιτρέψει να ξοδέψουν όσα χρήματα χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας covid-19.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ