Χλωροκίνη: Η μεγάλη ελπίδα στον πόλεμο κατά του κορονοϊού και οι συστάσεις των ειδικών - Kamarini.com

Breaking

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Χλωροκίνη: Η μεγάλη ελπίδα στον πόλεμο κατά του κορονοϊού και οι συστάσεις των ειδικών

featured image

Στο κοκτέιλ χλωροκίνης που ήδη εφαρμόζεται στα νοσοκομεία, αλλά και στις κλινικές δοκιμές για τη δράση της κολκιχίνης, στηρίζουν τις ελπίδες τους οι επιστήμονες για τη θεραπεία όσων προσβάλλονται από κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή η μεφλοκίνη βρίσκεται στο επίκεντρο των Ρώσων επιστημόνων. Είναι αντίστοιχο της χλωροκίνης, όμως δεν υπάρχουν ακόμη οι ανάλογες κλινικές μελέτες.

Οι επόμενες 15 μέρες, πάντως, θεωρούνται κρίσιμες στην προσπάθεια να βρεθούν τα καταλληλότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα στις δοκιμές που γίνονται στην Κίνα με το αίμα ασθενών που έχουν θεραπευτεί. Πέντε ασθενείς πήραν ορό από άνθρωπο που ανέρρωσε από την νόσο στην Κίνα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος: Στο πλαίσιο κλινικής μελέτης η χορήγηση χλωροκίνης

Ο πυρήνας αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού είναι η χλωροκίνη, είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών η χορήγηση της θα γίνεται σε υγειονομικούς αλλά και εξωτερικούς ασθενείς με αυστηρά κριτήρια, οι οποίοι θα καταγράφονται στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στην Ελλάδα.

Ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των φαρμάκων που δίνεται αυτή τη στιγμή στηρίζεται κατά βάση στην χλωροκίνη. Αυτό είναι το φάρμακο το δραστικό. Καλή είναι και η δική μας εμπειρία. Στους 45 ασθενείς που νοσηλεύσαμε στην Πάτρα είχαμε καλά αποτελέσματα αλλά αυτό πρέπει να τεκμηριωθεί από σαφείς μελέτες».

Ειδικότερα για τους υγειονομικούς είπε ότι θα μπορούν να λάβουν εθελοντικά την χλωροκίνη σε μία μικρή σταθερή δόση πριν νοσήσουν ή αφού εκτεθούν στον ιό να πάρουν μία μεγαλύτερη δόση. «Αυτά θα γίνουν μέσα από κλινική μελέτη πάλι όποιος γιατρός θέλει θα πάρει εθελοντικά με καταγραφή όλων όσων συμμετέχουν», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση και ιδιαίτερα την χλωροκίνη που έχει σοβαρή τοξικότητα.

«Είναι παρά πολύ επικίνδυνο να παίρνουμε φάρμακο χωρίς βασικές εξετάσεις και χωρίς παρακολούθηση. Η χλωροκίνη κάνει σοβαρή καρδιοτοξικότητα και σοβαρή μόλυνση εφόσον έχεις έλλειψη ενός ενζήμου. Μην τολμήσει κανείς να πάρει τέτοια φάρμακα χωρίς την οδηγία γιατρού», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας.


Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την χλωροκίνη

Αναφερόμενος στις νεώτερες θεραπείες ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

«Θέλω να πω ότι έχουμε μία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά ακούγονται και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Είχαμε πρόσφατα μία μελέτη από την Κίνα, η οποία δεν έδειξε πολύ μεγάλη βοήθεια.

Θέλω να έχω περισσότερα δεδομένα στα χέρια μου πριν σας πω με σιγουριά ότι βοηθάει στους Έλληνες αρρώστους. Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή, ευτυχώς έχουμε πάρει και στη χώρα μας με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, παρά να τους το δώσουμε.

Άρα, οι περισσότεροι νοσηλευόμενοί μας το έχουν πάρει. Το έχουν πάρει σε συνδυασμό και με άλλα φάρμακα κάποιοι από αυτούς. Είναι δύσκολο όταν παίρνεις διπλό ή τριπλό σχήμα να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα του ενός ή των δύο ή των τριών μαζί. Και όλα αυτά, πρέπει να γίνουν μεθοδικά. Με βάση δεδομένων η οποία προχωράει και νομίζω γρήγορα θα έχουμε και αποτελέσματα από τον ελληνικό χώρο των νοσοκομείων» ανέφερε.

Σημειώνεται πως ο διάσημος Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ έχει πρωτοστατήσει στη χρήση της χλωροκίνης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όπως είπε, η νέα θεραπεία του για τον κορονοϊό είναι πολύ αποτελεσματική. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάρτησή του στο Twitter, από τα 1.004 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Ινστιτούτο, τα 1003 θεραπεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ