Για τον κορονοϊό και τους θανάτους από τον ιό μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος εξηγώντας με αφορμή τον θάνατο του 40χρονου Γερμανού καθηγητή που νόσησε από τον ιό στην Κρήτη, πως δεν είναι απίθανο, παρότι σπάνιο, να χάσει τη ζωή του ένας ασθενής που δεν είναι ηλικιωμένος και δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής όντως, κατά πλειοψηφία, η νόσος χτυπάει πιο πολύ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα εντούτοις υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που αποβιώνουν δίχως να έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Δεν σημαίνει ότι είναι μόνο αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, απλά είναι πιο σπάνιο σε αυτούς που δεν έχουν» επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και παρέθεσε ως παράδειγμα την περίπτωση ενός 64χρονου ασθενούς που απεβίωσε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.
«Αυτό που φαίνεται να έχει συμβεί είναι να έκανε μαζική πνευμονική εμβολή» δήλωσε μιλώντας για τον Γερμανό καθηγητή που έχασε τη ζωή του από κορονοϊό ο Χ. Γώγος υπογραμμίζοντας παράλληλα πως σε κάθε περίπτωση οι γιατροί που επέβλεπαν το περιστατικό θα είναι σε θέση να εξηγήσουν περισσότερα.
«Η πνευμονική εμβολή είναι μια θανατηφόρα επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς, διαφόρων νοσημάτων, και που έχει καταγραφεί και σε κρούσματα κορονοϊού» εξήγησε και συμπλήρωσε πως «η συγκεκριμένη επιπλοκή είναι συχνότερο να εμφανιστεί σε νοσήματα που δίνουν προδιάθεση για μεγαλύτερη πηκτικότητα του αίματος. Μπορεί να συμβεί και στην γρίπη αλλά και σε άλλες ιώσεις».
«Υπάρχουν ορισμένα παθογόνα που προδιαθέτουν το θρομβοφιλικό σύνδρομο, τόνισε υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο μεν αλλά όχι απίθανο δε» σημείωσε.
Τέλος αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού στη χώρα είναι ελεγχόμενος χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε ακόμη σε θέση να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα ή να εφησυχάσουμε.
Πηγή: www.newsbeast.gr