Στην αγκαλιά των μεγάλων μυστικών γύρω από τα οποία περιστρέφεται ο άνθρωπος

Μουσική Σχέσεις

Γραφείο Φώτης Δημητρόπουλος
Φιλόλογος

ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ»
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το μυθιστόρημα της Αναστασίας Δημητροπούλου (συνωνυμία με τον υπογράφοντα) με τίτλο «ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ». Και ομολογώ ότι παρόλες τις επιφυλάξεις μου απέναντι στην υπερπληθώρα των ερωτικών μυθιστοριών η συγγραφέας κατάφερε να με παρασύρει σε μιά ενδελεχή ανάγνωση του πονήματός της όχι τόσο για την προσεγμένη και πλούσια γλωσσική και εκφραστική του πληρότητα και γενικότερα τις αρετές του λόγου, άκρως επικοινωνιακού και οπωσδήποτε αντικατοπτρίζοντος πλούτο συναισθημάτων, όσο για τα πάσης φύσεως μυστικά, ηθικά – ψυχολογικά – κοινωνικά και άλλα τα οποία με λογοτεχνική μαεστρία αφήνει η Δημητροπούλου τον αναγνώστη να ανακαλύψει αποκωδικοποιώντας το μύθο μιας ίσως φαινομενικά συνήθους και τυπικής ή “κλασσικής” ιστορίας αγάπης.

Πράγματι η ανάγνωση του μυθιστορήματος ωθεί όχι μόνο στην αγκαλιά ενός φθινοπώρου αλλά και στην αγκαλιά των μεγάλων μυστικών γύρω από τα οποία περιστρέφεται ο άνθρωπος, παλεύοντας ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι αναζητώντας την αποκάλυψη της αλήθειας (όσο οδυνηρή κι αν είναι) και ιχνηλατώντας ως τραγικός Οιδίποδας τη μοίρα του στη ζωή. Και θα αδικούσε κανείς το μυθιστόρημα και τη γραφή του αν στεκόταν στις θαυμάσιες σκηνές που ως ζωντανή κινηματογραφική ταινία αναμφισβήτητα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του και προκαλούν όχι μόνο αισθητική αλλά και συναισθηματική συγκίνηση όπως θλίψη, πόνο, αγωνία, αγανάκτηση, θυμό, απογοήτευση, ανακούφιση, χαρά και άλλα, προκαλώντας συμμετοχή στα τεκταινόμενα.

Και έχω τη γνώμη ότι ο κατ’ εξοχήν πρωτότυπος τρόπος της αφήγησης φωτίζοντας βαθύτερα το μύθο συμβάλλει αποφασιστικά στην αποκάλυψη του ήθους των ηρώων αφενός και στην ανακάλυψη των μυστικών του μύθου αφετέρου. Και ποιος είναι αυτός; Η Δημητροπούλου εγκαταλείπει την τριτοπρόσωπη και τη μονοπρόσωπη διήγηση στην ιστορία της. Επιλέγει αριστοτεχνικά δύο φωνές: Εκείνου και Εκείνης. Ο άντρας και η γυναίκα διηγούνται τα γεγονότα – ημερολογιακά μάλιστα και αυτοβιογραφικά από το Σεπτέμβριο 2007 ίσαμε τον Ιούνιο 2017 – ο καθένας με τη σειρά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *