Ο πλανήτης των «αθανάτων»: Εκεί που ο κάθε άνθρωπος θα ζούσε για 3.158 χρόνια - Kamarini.com

Breaking

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Ο πλανήτης των «αθανάτων»: Εκεί που ο κάθε άνθρωπος θα ζούσε για 3.158 χρόνια

featured image


Γιατί τα παράδοξα σενάρια τύπου «Interstellar» δεν είναι τελείως αβάσιμα

Ο Αμερικανός αστροναύτης Scott Kelly ήταν ο πρώτος που παρέμεινε για 11 μήνες στο διάστημα, ακολουθώντας τροχιά γύρω από τον πλανήτη Γη.

Mε την επιστροφή του στη βάση της NASA διαπιστώθηκε πως το DNA του έχει αλλοιωθεί κατά 7%: μεταξύ άλλων, έγινε κατά 5 εκ. ψηλότερος και κατά 13 μιλιδευτερόλεπτα νεότερος, σε σύγκριση με τον δίδυμο αδελφό του!

«Όταν επέστρεψα από το διάστημα, ήμουν μικρότερος από τον δίδυμο αδελφό μου», είχε δηλώσει ο Scott Kelly στην Guardian.

Από το περίφημο Nasa Twins Study προέκυψε πόσο παρεμβατικές είναι οι συνθήκες του διαστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στην έννοια του χρόνουτα παράδοξα σενάρια τύπου Interstellar που σάρωσαν τα ταμεία, δεν είναι τελείως αβάσιμα.






Μόνο που για να είναι τόσο αισθητή η διαφορά στη διάσταση του χρόνου πρέπει είτε να ταξιδέψεις με ταχύτητα κοντά σε εκείνη του φωτός, είτε να φτάσεις σε έναν άλλον πλανήτη με διαφορετικά στοιχεία περιστροφής, ώστε να μεταβληθεί η επιτάχυνση του χρόνου.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων λοιπόν, με επικεφαλής την Laetitia Delrez κατέγραψε δύο πλανήτες, 100 έτη φωτός μακριά από τη Γη, όπου (εκ πρώτης όψεως) η ατμόσφαιρα φαίνεται ικανοποιητική και το προσδόκιμο ζωής εκεί θα ξεπερνούσε το γήινο κατά μερικές χιλιάδες χρόνια.

Πρόκειται για δύο πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το άστρο TOI-4306, το οποίο λειτουργεί ανάλογα με τον Ήλιο, αλλά είναι μικρότερο κατά 6,5 φορές από αυτόν και κατά 50% λιγότερο καυτό.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, οι δύο πλανήτες που περιστρέφονται σε κοντινή απόσταση (κοντινότερη από την απόσταση Γη-Σελήνη) περιλαμβάνονται στο top 10 των υποψήφιων εναλλακτικών εξωπλανητών με φιλικότερα ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά για το ανθρώπινο είδος.



Ο ένας από τους δύο ονομάστηκε Peculoos-2c (κωδική ονομασία P 890-9c): είναι κατά 40% μεγαλύτερος από τη Γη και η περίοδος περιστροφής του αγγίζει τις 8,5 ημέρες και φαίνεται να αποτελεί κατοικήσιμη ζώνη. «Παρά τη μικρή απόσταση από το φωτεινό άστρο, η αστρική ακτινοβολία που λαμβάνει είναι χαμηλή και θα μπορούσε να επιτρέψει την ύπαρξη υγρού νερού στην επιφάνεια», ανέφερε ο Francisco J. Pozuelos που συνυπογράφει το κείμενο στο επιστημονικό περιοδικό.

Η περιστροφή επηρεάζεται από τη θερμότητα του άστρου. Λόγω του διαφορετικού ρυθμού μεταβολής, λοιπόν, μεταβάλλεται η ταχύτητα του χρόνου: αυτό, με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής στη Γη είναι τα 73,5 χρόνια, σε αυτόν τον εξωπλανήτη θα ήταν 3.158 χρόνια κατά μέσο όρο. Αλλά δε σημαίνει ότι το άτομο θα αισθάνεται αυτή τη διαφορά. Όλα θα κινούνται πιο αργά.





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...