Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν κόλλησαν ποτέ - Kamarini.com

Breaking

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν κόλλησαν ποτέ

featured image


Το 2022 φτάνει στο τέλος του και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (13/12), από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει 5.500.737 πολίτες. Πρόκειται για τα δηλωμένα κρούσματα αφού ο πραγματικός αριθμός δεν αποκλείεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος εξαιτίας και της επιλογής ανθρώπων που διαγνώστηκαν με self test να μην κάνουν τη σχετική δήλωση.

Σήμερα, ένα από τα πιο μεγαλύτερα μυστήρια της πανδημίας παραμένει: Κάποιοι άνθρωποι δεν κόλλησαν ποτέ κορονοϊό, είτε αυτήν την περίοδο, είτε οποτεδήποτε. Ενώ πολλοί άνθρωποι ίσως να απέφυγαν τη λοίμωξη χάρη στα μέτρα προστασίας ή την τύχη, οι περιπτώσεις ανθρώπων με φυσική ανοσία είναι γεγονός, με το γενετικό τους υλικό να κρύβει μυστικά για την φροντίδα ασθενών με COVID-19. Ο Jonathan Wolfe μίλησε στους New York Times για το πώς οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν όσους δεν κόλλησαν και τι μπορεί να διδάξουν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Συμβαίνει όντως; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κόλλησαν κορονοϊό;

«Μάλλον είναι κάτι που όντως συμβαίνει. Υπάρχουν άλλοι ιοί για τους οποίους γνωρίζουμε πως υπάρχουν άνθρωποι με φυσική ανοσία. Το πλέον τρανταχτό παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ο HIV, όπου υπάρχει μια μετάλλαξη που κάνει κάποιους ανθρώπους να αντιστέκονται σε μια πιθανή λοίμωξη από τον ιό αυτόν. Αυτό είναι και το κλειδί της θεραπείας των ελάχιστων ανθρώπων που όντως έχουν απαλλαγεί από τον HIV», αναφέρει ο Wolfe.  Οπως λέει, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό ανθρώπων που δεν κόλλησαν κορονοϊό. Ωστόσο, αναφέρεται πως:

  1. Ενας τρόπος για να αντιστέκεται ένας οργανισμός σε έναν ιό είναι μέσω γενετικών μεταλλάξεων. Για παράδειγμα, ο κορονοϊός χρειάζεται έναν υποδοχέα ACE2 σε ένα κύτταρο προκειμένου να αγκιστρωθεί πάνω του. Αν έχετε μετάλλαξη στο συγκεκριμένο υποδοχέα, τότε ο ιός δεν μπορεί να εισβάλλει στα κύτταρά σας και δεν μπορεί να σας μολύνει. Αλλά μια τέτοια μετάλλαξη είναι αρκετά σπάνια.
  2. Η γενετική παίζει επίσης ένα ρόλο στο πόσο βαριά νοσούν οι άνθρωποι. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μεταλλάξεις στο βασικό ανοσοποιητικό τους σύστημα, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού και είναι αρκετά κοινότυπη. Πιο συγκεκριμένες αντιδράσεις, όπως τα αντισώματα για ένα συγκεκριμένο ιό, εμφανίζονται σε ύστερα στάδια μιας λοίμωξης.
  3. Πλέον ξέρουμε πως άνθρωποι με μεταλλάξεις σε αυτήν τη πρώτη γραμμή άμυνας τείνουν να νοσούν πολύ βαριά. Έτσι το αντίστροφο ενδέχεται να είναι επίσης αληθές: Κάποιοι άνθρωποι ίσως έχουν μεταλλάξεις που τους προστατεύουν από τη μόλυνση από τον κορονοϊό εξαρχής.

«Εχω ανοσία στον κορονοϊό»

Οσον αφορά τους ασυμπτωματικούς, ο Wolfe σχολιάζει πως «είναι και πάλι μολυσμένοι. Ο ιός είναι στον οργανισμό τους, μα δεν έχουν κάποιο ορατό σύμπτωμα, ή έχουν πάρα πολύ ελαφριά συμπτώματα. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον που δε μολύνεται καν. Ωστόσο για τους επιστήμονες είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψουν τις διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που σκέφτηκαν, “Α, έχω ανοσία στον ιό”. Είχα μέχρι και φίλους που μου έλεγαν: «Δεν έχω κολλήσει ακόμα, οι επιστήμονες θα πρέπει να με μελετήσουν». Κάποιοι ερευνητές είχαν ξεκινήσει τις μελέτες σε ανθρώπους που δεν είχαν κολλήσει ακόμα. Μετά όμως εμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον και μόλυνε σχεδόν τους πάντες. Κάποιοι επιστήμονες ενοχλήθηκαν πάρα πολύ καθώς έπρεπε να ξεκινήσουν την έρευνα από την αρχή. Από την άλλη, αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ποτέ φυσική ανοσία έτσι και αλλιώς. Επομένως μπορεί οι έρευνες να κρατήσουν παραπάνω, όμως θα βασίζονται όντως σε ανθρώπους που δε μπορούν να μολυνθούν».



Οι επιστήμονες μελετούν υγειονομικούς που δεν μολύνθηκαν παρά τη μεγάλη έκθεσή τους στον κορονοϊό, σε μία προσπάθεια να δώσουν απαντήσεις. Σύμφωνα με τον Wolfe «η ιδέα είναι πως, γνωρίζοντας τις αιτίες μιας τόσο υψηλής προστασίας, μπορεί να βρούμε τρόπους θεραπείας για τη μόλυνση».

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο άνθρωποι έχουν ανοσία στον κορονοϊό «γιατί υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Δεν γνωρίζουμε αν όλοι οι άνθρωποι που λένε ότι δεν έχουν κολλήσει ακόμα, όντως δεν είχαν κολλήσει ή είχαν κολλήσει και δεν το ήξεραν. Δεν ξέρουμε επίσης αν ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί, και έτσι δεν είχε ο ιός την ευκαιρία να τους μολύνει ακόμα. Επίσης, τα πράγματα έγιναν περίπλοκα μετά την εμφάνιση των εμβολίων γιατί τα εμβόλια έδωσαν μια κάποια προστασία ενάντια της μόλυνσης. Αλλά ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν ολοκληρωτική ανοσία στον ιό, για οποιονδήποτε λόγο, είναι πραγματικά μικρός».

Τι λένε άνθρωποι που δεν κόλλησαν ποτέ κορονοϊό

«Πέρασα τη πανδημία φροντίζοντας ένα φίλο που είχε καρκίνο και απέφευγα τους πάντες ώστε να αφοσιωθώ σε αυτόν και να τον κάνω να νιώσει ασφαλής. Έφυγε από τη ζωή το Φεβρουάριο και ξεκίνησα να βγαίνω ξανά και να βλέπω νέους ανθρώπους, όμως ακόμα δεν έχω κολλήσει! Είτε έχω ανοσία είτε έχω έναν «κορονοφύλακα» άγγελο (τον φίλο μου)» είπε η Jessica Choe που κατοικεί στη Νέα Υόρκη.

«Δυνατός οργανισμός. Σπάνια κρύωνα ή αρρώσταινα από γρίπη πριν την πανδημία, συν όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες, εμβόλια, τηλεργασία και τύχη. Δυόμιση χρόνια πέρασαν χωρίς ούτε ένα συνάχι, οπότε άφησα τη μάσκα, τρώω σε εσωτερικούς χώρους, κοινωνικοποιούμαι και πηγαίνω σε πάρτυ κανονικά. Μάλλον γρουσουζεύω τον εαυτό μου καθώς πληκτρολογώ», αναφέρει η Katherine Fife από την Καλιφόρνια.

«Νομίζω πως εγώ και ο άντρας μου δεν έχουμε κολλήσει κυρίως λόγω τύχης. Δεν έχουμε παιδιά. Διατηρούμε ένα μικρό, στενό κύκλο φίλων που έχουμε τις ίδιες απόψεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Είχαμε επίσης το προνόμιο να μένουμε στο Γουαϊόμινγκ στο ξεκίνημα της πανδημίας, ένα μέρος που δεν είναι πυκνοκατοικημένο. Μετά μετακομίσαμε στην Οκινάουα στην Ιαπωνία, και εμποτιστήκαμε με μια κουλτούρα που έχει σαν προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και όχι το άτομο. Οι μάσκες φοριούνται κανονικά εδώ, κάνοντας πιο εύκολο για εμάς να συνεχίσουμε τις συνήθειες που μας κράτησαν ασφαλείς και υγιείς τα τελευταία τρία χρόνια σχεδόν», δηλώνει στους New Yorkh Times η Jillian.

Malia Schaefer: «Δεν έχω ιδέα. Τύχη; Θεία Πρόνοια; Έκανα καραντίνα στο υπόγειο όταν ο σύζυγός μου είχε κολλήσει με ελαφριά συμπτώματα τον Ιανουάριο του 2021. Πλέον έχει long covid και μας έχει αλλάξει και καταστρέψει για πάντα τις ζωές μας»,

Julia Litschke: «Επειδή είμαι ανοσοκατεσταλμένη, ήξερα πως έπρεπε να κάνω τα πάντα ώστε να μην κολλήσω. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, ζούσα αποκλειστικά σε καραντίνα. Από τότε, πάντα δουλεύω με μάσκα FFP2, δεν μπαίνω ποτέ σε ΜΜΜ, δεν μπαίνω ποτέ σε σούπερ μάρκετ χωρίς μάσκα και αποφεύγω μέρη με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Έχω κάνει όλα τα εμβόλια. Ακόμη και τώρα, πάντα φοράω μάσκα σε δημόσιους χώρους. Οι φίλοι και οι γνωστοί μου προσπάθησαν να με κρατήσουν ασφαλή, πάντα κάνοντας τεστ πριν με δουν, και τους είμαι ευγνωμονούσα για αυτό».

Kim Haas: «Ξεκίνησα την τηλεργασία στα πρώτα στάδια της πανδημίας επειδή μόλις είχα ολοκληρώσει τους κύκλους χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Δουλεύω από το σπίτι εδώ και δυο χρόνια. Έχω κάνει επίσης το εμβόλιο αμέσως με το που έγινε διαθέσιμο, όπως και κάθε ενισχυτική δόση. Το πρωτόκολλο χρήσης μάσκας είναι το εξής: Υπάρχει ταβάνι; Φόρα μάσκα. Υπάρχει κόσμος; Φόρα μάσκα. Τίποτα από τα δυο; Βγάλτην. Παρ’όλα αυτά, νομίζω ότι έχω μολυνθεί αλλά είτε ήμουν ασυμπτωματική ή νόμιζα πως ήταν αλλεργία».





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...